Цветанов се закани да изненада БСП като "открадне" нейни кметове

Цветан Цветанов

Ден след като социологическата агенция на члена на широкото ръководство на БСП Юрий Асланов "Афис" предвеща, че ГЕРБ е напът да загуби ролята си на първа политическа сила, заместник-председателят на управляващата партия намекна, че формацията му може да ″открадне″ някои от кметовете на социалистите. 

Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, обясни пред журналисти в Благоевград, че социалистическата партия ще остане изненадана. ″За голяма радост много от техните кметове, които имат много мандати, вече виждат, че БСП не е партията, за която са смятали, че трябва да ги представлява″, каза той. 

″От всичко, което ние правим, се вижда коя е партията, която наистина може да отговори на очакванията на хората и избирателите. Ние сме диалогични и ценим качествата на кадрите, които действително имат потенциал да подпомогнат съответните кметове при взимането на важни решения", заяви Цветанов, цитиран от БНР.

От изказването на Цветанов се разбра, че кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов догодина отново ще е кандидат за поста. Според Цветанов той е променил облика на града, след като се е възползвал отлично от Националната програма за енергийна ефективност.
"Управленските мандати на Камбитов доказват, че ГЕРБ е направила добър избор и затова Благоевград не трябва да мисли за друга кандидатура за кмет за предстоящите местни избори", подчерта Цветанов.
Той също така оспори индиректно социологическите данни на "Афис" от неделя, според които електоралната ножица между ГЕРБ и БСП се е затворила.  Според агенцията ако се стигне до извънредни парламентарни избори, 22.9% биха подкрепили ГЕРБ, а 22.6% – БСП. Разлика от 0.3% е статистически пренебрежителна.

По думите на Цветанов обаче изследване, поръчано от ГЕРБ, сочи точно обратното, че преднината на неговата партия пред социалистическата е 4 на сто. 

Той уточни също, че най-вероятно местните избори ще са в края на септември идната година. 
Предходния парламентарен вот бе катастрофален за БСП, затова и социалистите твърдят неофициално, че вече са започнали ранната подготовка за него. 

Социалисти подозират, че ГЕРБ най-вероятно ″обикалят″ кметицата на Троян Донка Михайлова, която управлява града с неофициалната подкрепа на Борисовата партия. Заради напрежения между кмета на Правец Румен Гунински и зам.-председателя на БСП Кирил Добрев част от левицата смята, че ГЕРБ може да опитат да ″откраднат″ именно Гунински.  Друга опция за ГЕРБ е кметът на Сопот Деян Дойнов, но той пък бе изключен от социалистите през март, тази година след скандал между него и БСП. Напрежението в Сопот настъпи след остраняването от БСП на зам.-кмета на общината Николай Новаков, което пък доведе до уволнението от общинска администрация на членове на БСП, открито застанали против действията му. 

Споделяне

Още от България