Цветанов се завръща във властта като шеф на вътрешната комисия в НС

Досега Борисов го държеше на високи постове само в ГЕРБ

Сн.: БГНЕС

Бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Предложението, подписано от 22-ма депутати от всички формации от управляващата коалиция плюс "Български демократичен център", е внесено в деловодството на НС в четвъртък. Очаква се то да бъде гласувано като извънредна точка в петък.

Постът бе овакантен преди повече от месец след оставката на председателя на комисията Атанасов Атанасов заради оттеглената подкрепа на партията му ДСБ (част от РБ) към правителството. Тогава оставка подаде и председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторите. Причината бе осакатената съдебна реформа.

Първоначалната договорка между ГЕРБ и останалата част от РБ бе председателските места и в двете комисии да бъдат разпределени на Блока, откъдето бяха и предишните председатели. След като вицепремиерът Меглена Кунева (ДБГ) обаче получи и министерски пост, Цветан Цветанов е поискал вътрешната комисия за себе си, а ГЕРБ са настояли за допълнителен ресор.

Изборът на Цветанов начело на комисията бележи възстановяване на позициите му в публичната власт, от които Бойко Борисов го отряза след първия управленски мандат на ГЕРБ през 2013 г., приключил катастрофално за Цветанов. Бившият вътрешен министър бе уличен в опит за тотално подслушване и следене както на политически противници, така и на членове на собственото си правителство. Прокуратурата внесе няколко обвинения срещу него. По едно от делата – за шестте "Не!!!", с които спира съдебни разрешения за използване СРС спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, той бе осъден на 4 години затвор, но окончателно оневинен през януари т.г. благодарение на прокуратурата.

Досега Борисов държеше Цветанов на високи постове само в ГЕРБ – зам.-председател на партията, неизменен шеф на предизборния ѝ щаб и председател на парламентарната група.

Съгласието от страна на премиера Цветанов оглави вътрешната комисия може да се приеме и като откриване на нов фронт срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова, чийто отношения с предшественика ѝ са твърде напрегнати.

В кризисни ситуации Цветанов открито атакуваше Бъчварова. Така например миналия ноември, по време на полицейските протести срещу бюджетни съкращения в МВР, провокирани от финансовия министър Владислав Горанов, Цветанов открито зае страната на бунтуващите се срещу министъра си полицаи и обвини единствено Бъчварова като отговорна за случващото се. Цветанов прекрати кампанията едва след намеса на премиера Бойко Борисов в категорична защита на Бъчварова.

В двата месеца без председател вътрешната комисията почти не е заседавала, в последния момент беше отменено и насроченото за сряда редовно заседание.

РБ ще запазят транспортната комисия, за чийто председател се очаква да бъде избран Настимир Ананиев (ДБГ).

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?