Цветанов: Шестаци като Алексей Петров бранят статуквото

Цветанов: Шестаци като Алексей Петров бранят статуквото
Не бива да продължават конфликтите и инсинуациите, които се генерират от бивши служители на Държавна сигурност и на Шести отдел на Държавна сигурност, заяви пред репортери в петък вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той бе помолен да коментира изявленията на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, че предишното ръководство на агенцията премахнало посттоталитарния модел на службите за елиминиране на конкуренция или опоненти чрез дискредитиране или физическо отстраняване, а новите шефове на ДАНС, назначени от правителството на Борисов, го възстановяват.

В последните 20 години всички тези скандали, които се провокират, не са, за да създават напрежение, а за да се запази статуквото, каза по този повод Цветанов.

Той припомни, че Комисията по досиетата оповести агентурното минало и на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, така и на дясната му ръка Алексей Петров. Петров е бил щатен служител на Шести отдел на ДС – политическата полиция. Петко Сертов е бил офицер от Второ главно управление.

"Не искам да продължава този конфликт и тези инсинуации, които се хвърлят в публичното пространство от лица и хора, които са били съпричастни към бившата ДС и Шесто управление на ДС. Аз няма да коментирам повече подобни изказвания на хора, които са били част от бившата ДС и Шесто управление”, каза Цветанов.

По повод заканите на Алексей Петров да назове "сценаристи, актьори, режисьори, целия сценарий и имена", свързани с този посттоталитарен модел на прехода, Цветанов отбеляза, че си "има форма, има си институции, където могат да бъдат дадени конкретните имена, да се направят конкретните проверки”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?