Цветанов ще е без имунитет от решението на ЦИК за вота до депутатската клетва

Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Прокуратурата ще има възможност да предяви обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в дните между обявяването на решението на ЦИК, че е избран за депутат до полагането на клетва като народен представител, показа проучване на Mediapool. Цветанов бе официално обявен за мишена на прокуратурата заради скандала с незаконното подслушване в МВР, но имунитетът му като кандидат за депутат засега го пази от дело.

Въпросът за мандата на народните представители е засегнат в най-малко две решения на Конституционния съд. В решения номер 8 и номер 20 от 1992 година се казва, че мандатът на депутатите съвпада с времето на действие (легислатурата) на Народното събрание, през което време те се ползват и с всички конституционни права и задължения. В това число е и имунитетът срещу възбуждане на наказателно производство.

Подобен имунитет има и по силата на Изборния кодекс от началото на предизборната кампания до обявяването на решението на ЦИК за изборните резултати. В момента, в който ЦИК обяви резултатите от вота, обаче, Цветанов вече няма да е кандидат за народен представител. Той няма да бъде и депутат, защото няма да се е заклел като такъв. Заради това няма да има и имунитет.

Наличието на наказателно производство срещу Цветан Цветанов обаче няма да е пречка той да положи клетва и да получи имунитет. С този акт наказателното производство ще бъде прекратено за втори път и пак ще се наложи главният прокурор да иска от парламента да сваля имунитета на бившия вътрешен министър. Предвид нагласите на БСП, ДПС и "Атака", очакването е Цветанов да загуби защитата си срещу наказателно преследване.

На 30 април прокуратурата обяви, че спира делото срещу тримата бивши шефове на спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването - СДОТО. Причината е, че са "събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление" от Цветан Цветанов. Държавното обвинение обяви, че той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС).

От прокуратурата все още не са съобщили официално какви данни имат, за да уличат бившия вътрешен министър в поръчки на незаконни СРС. Неофициално обаче бе съобщено, че двама от тримата заплашени с дела бивши шефове на СДОТО са свидетелствали срещу Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България