Цветанов: "Ще падат зъби" в съдебната власт, ако МВР проговори

Цветанов: "Ще падат зъби" в съдебната власт, ако МВР проговори

Словесните престрелки между министъра на вътрешните работи и високопоставени представители на съда преминаха в фаза на взаимни публични заплахи.

В МВР има "много тревожна класифицирана информация" за съдебната система и ако бъде обявена, "ще падат зъби", заяви в петък вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това беше реплика към шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който преди ден коментира, че "ще стисне зъби за последен път" и ще спази джентълменското споразумение с премиера Борисов съдебната и изпълнителната власт да не се отравят нападки и да не си коментират действията.

Заради продължаващите нападки от правителството, Съюзът на съдиите в България съобщи, че ще сигнализира Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за наличие на пряк политически натиск върху работата на българския съд.

"Стискането на зъби не решава проблеми. Благодаря на Лазар Груев за неговата дипломатичност и стискането на зъби, но обществото очаква от съда справедливост", каза Цветанов.

Той обясни, че говори "преди всичко като гражданин" и че всички знаят как реагират гражданите във футболен мач, когато съдията отсъжда в една или друга посока. "В момента играчите в един футболен мач, за който говори Лазар Груев, съдията трябва да отсъди справедливо и ние точно това искаме”, каза Цветанов.

По повод призива на Груев изпълнителната власт да "бяга по своята писта", Цветанов заяви, че не иска дава оценка на българския съд, защото оценката я дават българските граждани и докладите на Европейската комисия. Като уточни, че самият той е бил избран за народен представител на преки избори, министърът отбеляза: "Не знам в какви избори е участвал Лазар Груев. Всички знаем как беше посочен и как стана шеф на съда".

В МВР имало "тревожна информация" за магистрати

Министър Цветанов предупреди, че в МВР има "доста тревожна" информация за съдебната система и ако "каже самата истина, ще трябва да паднат зъбите на някой". Цветанов обясни, че не би могъл да оповести тази информация сега, защото е класифицирана. "В момента говорим възможно най-дипломатично. Не вярвам един съдия да се влияе от изказване на един министър", добави Цветанов.

В същото време той отбеляза, че "безкрайно уважава" съдии като Нели Куцкова и Костантин Пенчев, които наричат процесите в съдебната система с "истинските им имена". Цветанов обясни, че е готов да се срещне с Куцков и представители на ССБ.

"МВР работи в посока да си изчисти къщичка. Подобен инструментариум за контрол трябва да се развие и в съдебната система", заяви Цветанов и даде за пример, че служител на ГДБОП и секретната служба за проследяване и подслушване (ДОТО) се разследва за съпричастност към задържаните по "Октопод".

"Днес ще бъде арестуван и един граничен служител", съобщи той.

Магистрати: Разкрийте корупцията в съдебната власт

Докато Цветанов говори за "тревожна класифицирана информация" за съдии, Съюзът на съдиите в България (ССБ) за пореден път призова в открито писмо до премиера да се предприеме "реални действия" за разкриване на корупцията в съдебната власт.

От организацията заявяват, че с доверие са очаквали от премиера да спази поетия пред Висшия съдебен съвет на 1 февруари ангажимент и да се превърне в гарант на взаимното уважение между държавните институции.

"Последвалите множество медийни изяви на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в които той продължава да преценява правилността на поредица съдебни актове, не са показали промяна в опасната тенденция за подкопаване на авторитета на съда", се казва в декларацията на ССБ.

Според съдийския съюз е "неморално представители на държавна власт да поставят съдиите пред невъзможната дилема дали да решат делото по начин, който ще бъде политически или обществено добре приет, или да отсъдят според изискванията на закона".

От ССБ съобщиха, че ще сигнализират европейските институции и международната съдийска общност, и ще поискат експертиза за независимостта на съдебната власт в България от ПАСЕ, Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите.

Като доказателства ще бъдат представени всички медийни изяви на представители на изпълнителната власт по повод на конкретни съдебни актове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?