Според адвоката му Менко Менков

Цветанов щял да бъде оправдан дори да не е на власт

Цветанов и адвокатът му Менко Менков. Снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е щял да бъде оправдан по обвинението за престъпление срещу правосъдието дори и да не заема ръководен пост в най-голямата управляваща партия в момента.

Това мнение изрази адвокатът му Менко Менков пред Нова телевизия ден, след като Софийският апелативен съд (САС) оневини бившия вътрешен министър по делото за отказа му да разпореди използването на общо шест специални разузнавателни средства (СРС), разрешени преди това от съда.

"Оправдателната присъда на Цветанов е една закономерност, защото деянието не е престъпление. Съдът оправда Цветанов, не защото и другите му предшественици са правили откази да бъде приложено разрешено СРС, а защото това не може да съставлява престъпление. Министърът на вътрешните работи притежава такова правомощие, визирано в чл. 16 от ЗСРС и по този въпрос никога не е имало спор в правната теория. Въпросът защо само Цветан Цветанов е бил подсъдим за такова престъпление е въпрос, на който трябва да си отговорим всички ние", коментира юристът.

Както е известно, Цветанов бе осъден от две поредни инстанции на 4 години затвор по този казус, след което Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане от САС, приемайки, че първото решение на това ниво е нарушило правото на подсъдимия да бъде съден от безпристрастен съд.

"Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе защо отмени предишното решение. ВКС отбеляза наличието на лично пристрастие на предишния съдебен състав към Цветан Цветанов, а съдът трябва да постановява решенията съобразно фактите и закона", заяви по този повод Менков.

Той припомни и другите дела срещу клиента му – за източване на 50 000 лева от бюджета на МВР, по което бе оправдан, както и за неупражнен контрол над мобилното подслушване, което пък бе прекратено заради законова поправка, освобождаваща го според прокуратурата от наказателна отговорност по така формулираното обвинение.

"Много бързо се забрави, че срещу Цветан Цветанов имаше три наказателни производства, но докато беше впрегнат целият репресивен ресурс на държавата, той като шеф на предизборния щаб на своята партия спечели три избора. Всички производства едно след друго катастрофираха в съда и завършиха с оправдателни присъди", добави във вторник Менков.

Адвокатът обаче не пожела да определи категорично делата срещу клиента му като поръчкови. Предпочете лаконично да припомни, че докато Цветанов е бил "разнасян по съдилищата по цели три обвинения и с фанфари се надуваше неговата злокобност и вина", той е имал официални посещения в Западна Европа, в ЕК, в ЕП, бил награждаван от чужди служби, а и два пъти бил и на молитвена закуска с президента на САЩ Барак Обама.

"Мислите ли, че ако Цветанов беше виновен или ако у тях имаше капка съмнение, че той е извършил престъпление, това щеше да се случи", попита риторично защитникът на бившия силов вицепремиер.

По думите му, създадената ситуация около Цветанов е неприятна, защото означава, че щом това може да се случи на него, може да се случи на всеки от нас – да бъде обвинен несправедливо, да бъде показан като голям престъпник, след което всички да забравят, че е оправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?