Цветанов: Шуробаджанащината в Хасково е опорна точка, да поздравим Делян Добрев

Хасковският кмет държи да остане член на ГЕРБ

Цветанов: Шуробаджанащината в Хасково е опорна точка, да поздравим Делян Добрев

Няма шуробаджанащина в Хасково, това е опорна точка на опонентите на ГЕРБ, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота в отговор на журналистически въпрос. Той защити депутата Делян Добрев и отказа да коментира по същество скандалите в града.

"ГЕРБ има 15 общински съветници в Хасково, а БСП трима – направете сметка кой къде се намира в политически план в града и защо е тази истерия“, каза Цветанов, който е на посещение във Варна. Не се рабра какво общо има броят на общинарите със същината на скандала.

Напрежението в града ескалира по-рано през седмицата, когато местната партийна структура на ГЕРБ свали доверието си от кмета Добри Беливанов, издигнат и избран от партията. В разгара на скандала се разбра, че бившият икономически министър в кабинета Борисов I е кадрувал в общината, назначавайки своя братовчедка, неин съпруг, свой кумец и негови близки съученици.

В четвъртък Добрев потвърди, че е поискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Той дори нарече роднинско-приятелския си кръг "дрийм тийм".

Цветан Цветанов предпочете да говори за БСП и изкара тезата, че винаги, когато социалистите са имали възможност да правят политика в Хасково, са се проваляли. На въпрос защо тогава от ГЕРБ са се разграничили от кмета на Хасково Добри Беливанов, Цветанов заяви, че той не е покрил очакванията, които са били декларирани по време на предизборната кампания през 2015 г.

“В случая не можем да кажем, че няма проблем. Кметът дори си удължава отпуската, за да не се яви на сесията, на която трябваше да се гледат важни неща в развитието на града“, каза той и обърна внимание, че заради ГЕРБ и Делян Добрев в града са влезли 140 млн. лв. по европейски проекти и национално финансиране.

“Можем само да ги поздравим за това, което са свършили. Това дава друг поглед върху развитието на града. Силата на партията е, когато излиза с лицето, когато застава зад всяка една политика и зад всяка една личност, която е издигала до настоящия момент. За Хасково се изговори прекалено много. Ясни сме с позицията си и за мен е изключително важно структурата да продължи да работи по начина, по който работеше и се подготвяше за местните избори през 2015 г.“,каза Цветанов, цитиран от агенция “Фокус“.

Беливанов: Оставам в ГЕРБ

В отворено писмо до цялото ръководство на ГЕРБ и Националното сдружение на общините кметът на Хасково Добри Беливанов обявява, че не се дистанцирам от ГЕРБ, а от Делян Добрев, който е създал“нелепо напрежение в Община Хасково“.Беливанов казва, че зад всичко това своят интересите на Добрев да кадрува в кметството.

“Назначението на ръководни административни кадри в общината трябва да става след проведени законни, прозрачни конкурси съгласно Закона за държавния служител. Това не е лична моя прищявка или субективна преценка, а действие за съблюдаването на закона“, казва кметът.

През седмицата партията на Бойко Борисов свали доверието си от Беливанов, а оставка подадоха дваматаму заместници. Градоначалникът обаче реши да остане на позицията.

В писмото си той пита по повод Добрев: “Ако Хасково е малък район и в управлението трябва да има приоритетно негови близки, то и секторът енергетика ли е малък?“

Беливанов се връща и назад, за да проследи кариерата на депутата от ГЕРБ: “През 2003г. Делян Добрев беше назначен в областната управа на Хасково, на която бях Главен секретар. Той бе младеж, завършил в САЩ и се справяше добре. В момента съм наскърбен от поведението му. Наскърбен съм като баща, а не като политик. Отдавам поведението му на емоцията, начина му на мислене и амбициите му за упражняване на влияние“.

Беливанов казва, че е бил обвинен, че има любовница на 35 години, докато той е на 71 г..

“Уволних я, за да им угодя и да покажа, че грешат. Сега съжалявам, че заради клевети уволних един добър служител. Друга любовница се оказа дама, с която през 2016г. съм бил на море. Любовницата беше всъщност дъщеря ми...“, разказва кметът за сплетните по негов адрес в Хасково. Според него опитите за омаскаряването му дискредитират управлението на ГЕРБ.

Още промени в ГЕРБ

Преди писмото на кмета Цветан Цветанов обясни, че предстоят промени в още няколко общински структурина ГЕРБ. Извън скандалите в Хасково, ГЕРБ започна да изключва общински съветници и в Ботевград.

“И в Добричка, и в Плевенска област бяха най-слабите резултати(на местните избори – б.р.), така че съвсем закономерно е една партия, която се стреми да бъде лидер и има огромен потенциал от хора за себе си, да прави съответните кадрови промени“, каза той.

Цветанов поясни, че така ГЕРБ може да работи водена единствено от обществения интерес.

“В партия ГЕРБ имаме реален политически живот, и аз съм постоянно в движение, постоянно съм сред хората. Дори вчера(петък) във Вълчи дол(Варненско) успяхме да направим продуктивни срещи“, каза Цветанов и прогнозира, че ГЕРБ ще спечели изборите там, тъй като хората се нуждаят от продължаване на започната промяна.

Споделяне

Още по темата

Още от България