Цветанов синхронизирал с Велчев обвинителната си реч за лекарите "убийци"

Бившият МВР шеф отрича да е правил такъв извод, но все пак се извинява, че е "казал нещо подобно"

Снимка: БГНЕС

Две години и половина, след като от парламентарната трибуна прочете подслушан телефонен разговор и уверено обвини четирима лекари от Горна Оряховица в убийство на новородено, ексвътрешният министър Цветан Цветанов за пръв път призна, че безпрецедентната му "акция" е била синхронизирана с бившия главен прокурор Борис Велчев.

"Тогава всъщност разговарях с главния прокурор и тогава взехме решение да започне процедура по декласифицирането на тази информация, която е свързана в СРС-то, минахме през цялата тази процедура – по едно и също време, както аз в парламента, така също и окръжният прокурор на Велико Търново, прочетохме тези СРС-та", заяви пред бТВ зам.-председателят на ГЕРБ по повод окончателното прекратяване на делото срещу лекарите пред три дни.

Разследването започна с показни арести на 30 ноември 2010 г. на д-р Стефан Лазаров, д-р Катя Гецова, д-р Михаил Милатович и шефа на АГ отделението в болница "Св. Иван Рилски" д-р Димитър Сотиров. Тогава МВР обяви, че те са заподозрени за умишлено умъртвяване на живородено бебе, но обявено за мъртво предварително.

Лекарите, които прекараха 24 часа в ареста, контрираха, че на 28 ноември 17-годишна жена от Лясковец е абортирала в 22-рата гестационна седмица. Според тях плодът е бил мъртвороден. Според изявления на д-р Лазаров, който изражда родилката, екипът се е опитал половин час да реанимира роденото, но без успех. На твърдението, че случайно минала покрай новороденото служителка в отделението забелязала, че то все пак се движи, от болницата отвърнаха, че ставало думи за конвулсии.

В отговор Цветанов прочете на 3 декември 2010 г. стенограми от няколко шокиращи разговора, които според него доказват умишлено убийство. Разговорите бяха между директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени. Министърът тогава разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението". И Окръжната прокуратура във Велико Търново даде извънредна пресконференция, на която бяха прочетени подслушаните разговори.

"Ето, ще се върна и в този период, когато действително се случи това. Аз бях дори в Брюксел, когато започнаха политическите говорения от определени политици в българския парламент за полицейщината и за тази проверка, която извършваха колегите от Областна дирекция – Велико Търново, съвместно с прокуратурата. Когато вече имаше едно внушение, което се правеше, за полицейщина, за репресия спрямо лекари, защото единият от тях беше мисля, че политическо лице", върна се в спомените си Цветанов в петък.

Той все пак благоволи да се извини на медиците, след като точещото се повече от две години разследване най-накрая очаквано установи, че всъщност бебето е било мъртвородено. Това бе констатацията и на първоначалната експертиза, но държавното обвинение държеше да назначи втора, с участието на повече вещи лица, което проточи неимоверно развоя на казуса.

"Във всичко това, което в момента разбирам – че от два дни делото е прекратено поради липса на доказателства, аз съм във вашето студио и се извинявам на тези лекари за това, което действително съм им причинил с това оповестяване на тези СРС-та в българския парламент", каза бившият МВР шеф в петък.

Той обаче се опита да опровергае водещите, че директно е обвинил лекарите в убийство от парламентарната трибуна, добавяйки, че "не бих казал, че съм направил такъв извод".

"Но да приемем, че съм казал нещо подобно – аз се извинявам на тези лекари за това, което действително, след като прокуратурата е счела, че няма достатъчно доказателства, за да продължи напред", сложи точка на темата Цветанов, чийто точни думи в пленарната зала на 3 декември 2010 г. бяха: "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е дадено шанс".

Случаят предизвика и юридически спорове дали бившият силов министър не е нарушил Закона за специалните разузнавателни средства, където изрично се казва, че доказателствата, придобити чрез подслушване се ползват единствено и само за целта на разследването. Сигнал срещу Цветанов бе подаден от БСП.

Въпреки това зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов оневини тогавашния министър, обявявайки месец и половина по-късно, че изнесената в парламента информация е декласифицирана законно от наблюдаващия делото прокурор в Горна Оряховица и използвана в рамките на закона. Джамбазов обясни, че Цветанов е поискал, а прокурорът е разрешил публичната употреба на подслушаните разговори заради "напрежението в обществото", "критиките в някои медии" и "общественото говорене".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?