Цветанов смята, че е по-полезен за МВР, когато не е на работа

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че е по-полезен, когато не е на работа. Това стана ясно от неговите коментари в сряда, направени в Казанлък по време на предизборна обиколка.

“Към настоящия момент не се налага да прекратявам отпуската си”, заяви Цветанов, който от 23 септември е изоставил задълженията си на вътрешен министър и се е посветил на задълженията си като председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Коментарът му бе по повод на опозиционни критики, че не е прекъснал предизборния си отпуск заради безредиците в Катуница. Последва рязко покачване на междуетническото напрежение и протести в цялата страна, които силно обезпокоиха държавното ръководство и премиерът и президентът се разбраха за извънредно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност.

Цветанов каза, че докато е в платен годишен отпуск, той е много по-полезен в момента, отколкото ако работи за неутрализиране на зараждащото се напрежение в качеството си на министър, защото се среща с хората по време на обиколките си из страната. Това обяснение даде Цветанов в отговор на въпрос дали има намерение да се върне в МВР по-рано от датата на изборите, заради ескалиралото напрежение и случая в Катуница.

Цветанов освен това увери, че фамилията на Кирил Рашков не е толерирана от ГЕРБ и няма закупени имоти през последните две години. Фамилията на Рашков разполага със сериозен капитал, но той е натрупан през изминалите двадесет години, уточни министърът.

Самият Рашков (известен като Цар Киро) твърди, че е тормозен от бившата кметица на Катуница, тъй като е минал към ГЕРБ

Цветанов подчерта още, че МВР не е репресивен орган и Рашков е задържан с мярка за 72 часа, едва след събирането на достатъчно доказателства.

В ход е проверка, която да установи дали е забавена жалбата до полицията, преди инцидента в село Катуница. Цветан Цветанов предупреди, че ще бъде безкомпромисен, ако има нарушение на служител от полицията.

Според министъра по-важно е да се анализира как се е стигнало до инцидента и защо тези, които са създали империи, като тази на Кирил Рашков, сега се правят на говорители в парламента.

Цветан Цветанов определи като правилни действията на полицията в село Катуница, макар че според оценката на премиера Борисов полицията е изпуснала ситуацията. Министърът отбеляза също, че евакуацията на фамилията на Рашков ги е спасила от линч и нови смъртни случаи.

Цветанов отказа да коментира възможната намесата на Алексей Петров в безредиците в страната пред последните дни, като уточни, че това е лице, замесено в рекет и корупция.

Искането на оставката му от определени политически лидери Цветанов определи като част от предизборната кампания.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?