Цветанов: Социолозите да си уеднаквят методиките, а резултатите им да съответстват на изборните

Цветанов: Социолозите да си уеднаквят методиките, а резултатите им да съответстват на изборните

"Социолозите да си уеднаквят методиките, а резултатите им да съответстват на изборните". С такава препоръка блесна бившият вътрешен министър и настоящ шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. След като многократно е повтарял, че ГЕРБ са се справили с престъпността и редица други проблеми, той очевидно се е заел да въведе ред и в социологията.

Своите идеи и съвети Цветанов изложи в четвъртък, когато представители на граждански организации и на основните партии - участници в предстоящите парламентарни избори, подписаха станалия вече традиционен обществен договор, с който поемат ангажимент да подпомогнат провеждането на свободни, честни и демократични избори в България.

Вероятно защото сред всички граждански оргиназиции най-разпознаваема за него е "Прозрачност без граници", той предложи именно тя да стане арбитър "в този процес".

"Ако е възможно вие ("Прозрачност без граници" – бел.ред) да участвате активно в, така, доближаване, уеднаквяване на методиките и в социологическите агенции, които за голямо съжаление в последните няколко седмици ние наблюдаваме едно противопоставяне, което не сме го наблюдавали на политическото поле, което означава, че има някакъв или дефицит, или някакъв проблем", заявяви Цветанов.

"И в тази връзка ще се радваме, ако може асоциация "Прозрачност без граници" да участва в този процес на уеднаквяване на методиките и, разбира се, оповестяване на резултати, които да съответстват на реалните, така, извадки от тези, които участват в тези изследвания", продължи той.

"Ако е възможно, разбира се, защото някои от социологическите агенции, които са участвали в изборния процес през последните години, ние наблюдаваме абсолютно несъответствие на постигнат резултат на изборите и преди това резултати, които се обявяват. Което означава, че може би, участват активно в политическите стратегии на определени политически формации", заключи Цветан Цветанов в посланието си към социологическата гилдия.

На събитието не присъстваха представители на социологически агенции, така че не успяха да се запознаят от първа ръка с вижданията на бившия вътрешен министър.

Потърсени за коментар, няколко от известните социолози заявиха, че няма какво да се коментира и че не могат да реагират на абсурдни и безстойностни изказвания. Други пък смятат, че посланията на Цветанов не могат да се коментират от нормално развит човек.

Според шефа на социологическа агенция "АФИС" Юри Асланов социолозите и сами са виновни за положението, в което се оказаха. "Те дадоха повод на гражданите да не вярват на проучвания, особено в предизборен период. Дадоха повод и на политиците да им се подиграват. Надявам се в случая с господин Цветанов да е точно такъв – да се подиграва. Ако не се подиграва, а говори сериозно, би трябвало да кажа нещо доста нецензурно", заяви Асланов пред Mediapool.

"Има много методи и средства за изследване на масовите нагласи. Всеки социолог има предпочитание кой от всички методи да ползва. За агенциите, за които това е бизнес, това е изключително важно и те го пазят в тайна", обясни още той и допълни, че "рядко глупостта бива абсолютна, но в случая е точно така".

"Може би това е заявка, че ако господин Цветанов се върне на власт ще има униформи за социолозите, а изследванията им ще се записват със СРС", коментира още Асланов.

Колегата му от "Галъп" Андрей Райчев бе доста по-благосклонен към хрумването на заместник-председателя на ГЕРБ.

"Разбирам господин Цветанов, искал е да каже социолозите да работим по- професионално", разтълкува думите му Райчев. "И го разбирам, защото той е клиент и е малко странно като клиент да получаваш такива големи разлики – едните ти дават 15 % преднина, другите 5%. Това е все едно вие да отидете на лекар и единият да ви каже, че имате гастрит, а другият да постави диагноза чума", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?