Цветанов свърза убийствата на "Килърите" с Емил Кюлев

Цветанов свърза убийствата на "Килърите" с Емил Кюлев

Групата на "Килърите", която първоначално бе заловена заради убийството на самоковския футболен бос Юри Галев това лято, може да се окаже свързана с някои от знаковите поръчкови разстрели на прехода, като този на банкера Емил Кюлев, стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Повод за тези разкрития е "хоризонталният анализ" на фалита на банковия сектор през 1990-те години, разясни в четвъртък министърът пред бТВ, като посочи конкретно името на показно убития бивш собственик на ДЗИ Емил Кюлев.

Според Цветанов причината за убийствата на бизнесмена Румен Рачев и на адвокат Петър Лупов може да се търси като се проследи хронологията с фалитите на банки.

"Недейте да смятате, че тези, които са оперирали и са организирали да функционират тези банки, са останали бедни, както останаха българските граждани. Просто българските граждани бяха потърпевши, за да може една прослойка от обществото да има едни пари, които впоследствие да бъдат разпределяни“, коментира Цветанов.

Петър Лупов е бил адвокат по дело на бившата "Тракиябанк" срещу "ДЗИ Банк".

“Всичко, което е свързано с убийството на Румен Рачев и на Лупов, е само и единствено водено от един мотив – това е разпределяне на остатъци от пари, които Кюлев е имал като задължение към бивши собственици на банки. И оттам Румен Рачев е бил човекът, който е бил натоварен с определени задачи от някои лица да събира някои от вземанията."

"Адвокат Лупов е запознат с всички процеси, които текат в развитието на тези хронологии, за които ви говоря преди малко. И мотивът естествено излиза, защото и Лупов, и Румен Рачев са хора, на които им се дължат пари, които естествено по-добре да ги ликвидираш, отколкото да им дадеш парите“, заяви Цветанов.

Според Цветанов при убийството на Кюлев през 2006 г. - неразкрито и до днес - е имало демотивация у служителите на МВР да работят по случая заради информациите, че банкерът е бил съветник на президента Георги Първанов.

Министърът каза, че сега е дал оперативна свобода на служителите си и има воля нещата да се доведат докрай.

"Недейте да смятате, че всичко, което се случи в държавата през последните 20 години, политиците не носят отговорност", коментира той, като припомни критиките на ЕК за неразкритите поръчкови убийства през последните 20 години.

Събрани данни за съпричастност на групата към 5 убийства

Според Цветанов е събрана информация, че групата на Петър Стоянов-Сумиста, е съпричастна към извършването на пет убийства - на Юри Галев, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, на търновския адвокат Петър Лупов, на на съдружника на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, и на собственика на "Софийска баница" Александър Занев.

Според Цветанов ролята на повторно задържания в неделя Петър Стоянов- Вожда е “основна“. Операцията по задържането на Стоянов трябвало да стартира в четвъртък сутринта, но поради оперативна информация, че той ще излезе много тежко болен от болницата, операцията била стартирана в неделя.

Цветанов обяви, че Стоянов е влязъл в болницата с 12 000 евро, което било странно предвид факта, че последващи изследвания показали, че той е в добро здравословно състояние.

МВР устрои "поправителен" на знаковата операция "Килърите". След първоначалното задържане на петима души през юли, обвинени за убийството на бившия общински съветник от "Атака" и президент на футболен клуб "Рилски спортист" Юри Галев, апелативният съд освободи поради липса на доказателства четирима от тях, включително сочения за организатор на престъпната група Петър Стоянов.

Според сегашните разяснения на министър Цветанов, с първите арести полицията е искала "да ни се даде възможност да развием и да стигнем по същество с доказателства по разследването и на останалите, и по убийството на Юри Галев".

"Тогава вие знаете какъв саботаж имаше от Апелативния съд и какво лицемерие имаше в поведението на тези съдийки, за които днес никой не си спомня за тях", каза Цветанов.

"В момента детайлизираме изключително прецизно всеки един елемент от организираната престъпна група, кой какво е правил, кой какво е носил, кой какво участие има в нея", уточни министърът.

Той очаква някои от задържаните да съдействат на разследването. "Защото те, когато не носят тази наказателна отговорност за извършването на най-тежкото - убийство, като престъпление, естествено, че те могат да получат  нещо по-разумно...", поясни Цветанов.

Б. Велчев: Имаме нови доказателства, нищо не се прави лековато

По-късно в четвъртък главният прокурор Борис Велчев коментира пред журналисти, че разследващите разполагат с нови доказателства срещу групата на "Килърите”. По думите му, освен за нови свидетели, ставало дума и за "нов анализ на събраните досега доказателства".

"Има и нови свидетели, има и анализ на досега събрани доказателства, които позволяват тяхната различна интерпретация. Уверявам ви, нищо не се прави случайно или пък лековато. Неслучайно тези хора са задържани и аз се надявам, че аргументите ни ще бъдат достатъчни за пред Шуменския окръжен съд. Става дума за един по-различен подход, обединихме усилията на екипи и работещи по няколко дела и ги разгледахме във връзка едно с друго. Това позволи нов прочит на доказателствата, нищо повече."

По повод казаното от Цветан Цветанов, че сега се работи по начин, както не е работено преди 4-5 години, Велчев заяви, че не приема тези думи като критика, а че става въпрос за различен подход на работа, в който се обединяват усилията на различни екипи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?