Цветанов: Това не беше референдум "за" и "против" Борисов - "мачът е през юли"

Било спекулация, че ГЕРБ не послушали призива на лидера си – действали по съвест

Снимка: БГНЕС

"Не искам да правя връзка между референдум и бъдещ резултат на парламентарните избори. Това беше референдум "за" или "против" ядрената енергетика, а не "за" или "против" Бойко Борисов", заяви заместник-председателят на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов на пресконференция в неделя вечерта, тълкувайки резултата от ядрения референдум, след като премиерът Борисов се задоволи с поздравления победата на Джокович.

"Имаше огромни спекулации, че членовете или симпатизантите на ГЕРБ не са послушали призива на председателя. Ако ГЕРБ имаше основна цел активното участие, може би щяхме да мобилизираме съответните си ядра за активно участие в референдума. Референдумът е всеки да гласува по съвест, тук няма политика, тук е "за” или "против” ядрената политика”, разясни Цветанов.

Както стана ясно, на референдума са гласували около 1.5 млн. избиратели, 60 на сто от които са подкрепили позицията на БСП в полза на нова АЕЦ и по-специално на "Белене". Кампания "против" официално водиха инициативни комитети на ДСБ и ЕНП.

ГЕРБ беше "за" до 6 януари, когато премиерът Бойко Борисов призова всички привърженици на партията си гласуват с "не". В неделя привечер, малко преди края на гласуването, Борисов отиде да пусне бюлетина и обясни, че активността на лидера на ДСБ Иван Костов е довела до отлив на избиратели на ГЕРБ. По този повод Костов коментира, че в такъв случай много малко от отрицателните гласове (около 550 хиляди) са на ГЕРБ.

Цветанов увери, че на парламентарните избори ще стане ясно дали избирателите ще кажат ГЕРБ да управлява самостоятелно или БСП да има възможност да управлява с редица партии, които са готови веднага.

Парламентарните избори бяха отговорът за политическите нагласи на избирателите и кредитът на доверие за управление. Това доверие за управление го получихме 2009 г. и следващият мач е през юли 2013 г., заяви Цветанов.

"Нека си припомним кой как е управлявал страната през последните години, кой какво е направил. Проектът АЕЦ "Белене” е на 30 години. В последните години стана по-интензивен елемент, защото се видяха възможностите за обръчите от фирми и интересите на БСП. Ако БСП не беше в управлението, днес нямаше да има необходимост от провеждането на референдума. Българското правителство нямаше да плати 300 милиона лева за проекта”, заяви Цветан Цветанов. Според него с провеждането на референдума БСП са искали да направят скъпо социологическо изследване.

Mинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев добави, че българското общество е загубило 20 милиона лева за една авантюра.

Цветанов обобщи резултата от референдума с простичкото "обществената нагласа на обществото е "не". 79% от гражданите не станаха част от спектакъла на БСП, добави той.

Цветанов направи съпоставка и между изборите през 2009 г., когато БСП получи вота на около 750 000 души, и сегашният ядрен референдум, на който положително отговориха около 850 000 гласоподаватели, в които влизат и симпатизантите на "Атака" и ВМРО.

След като изведе тезата, че от референдума са изгубили всички български граждани, вицепремиерът заключи: "Всички знаехме, че това нямаше как да се случи при това, което имахме като въпроси". Не стана ясно, обаче, дали тази реплика на Цветанов бе насочена към народните представители от ГЕРБ, които редактираха въпроса на социалистите и проектът "Белене" отпадна от допитването.

Като успех за ГЕРБ Цветанов отчете, че "това е първото демократично допитване в историята на България, съответно ние сме най-демократичното мнозинство, защото го проведохме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?