Разглеждайки целия пъзел

Цветанов уличи "част от екипажа" на кораба "Св. Николай" за наркотрафика

Спецпрокуратурата изобщо не иска арест за двамата задържани у нас по кокаиновата афера

Снимка: БГНЕС

Българските служби разполагат с "безспорни доказателства" за съпричастността на част от екипажа на кораба "Св. Николай" към трафика на 3 тона кокаин. Това обяви уверено вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР в петък, по време на посещението си в Испания заради ареста на 21 български моряци.

"Моряците са задържани с постоянна мярка. Това, което мога да кажа, че те са в добро състояние. В постоянен контакт са с назначените служебни защитници. И това, което мога да кажа е, че нашата основна задача в момента заедно с испанските колеги е да установим по-горните нива за организирането на този трафик", добави МВР шефът.

Той изрази надежда, че за останалите моряци няма да се появят доказателства, които да ги свържат с наркоаферата, като за пореден път подчерта, че "за нас е изключително важно да обменяме информация".

По повод разговора със своя испански колега Хорхе Фернандес Диас, Цветанов разясни, че след 15-на дни се очаква в България да пристигнат разследващи от иберийската страна, "за да може да разгледаме целия пъзел, който, всъщност, ще ни даде отговорите на всички тези въпроси, които и днес дискутирахме".

Премиерът: За нас казус няма

“За нас казус няма”, заяви в петък премиерът Бойко Борисов за задържаните в Испания 21 моряци от кораба "Св. Николай", заловен с рекордно голяма пратка кокаин. “Това е работа на испанското правосъдие, не се месим. Това е държава в Европейския съюз много преди нас. Нямаме никакво съмнение в обективността на испанската съдебна система”, каза премиерът. Той обясни, че посолството ни е изцяло на разположение на близките на моряците, както и че задържаните имат 7 служебни адвокати. "В кораб, в който се вози само 3 тона кокаин и никакви други товари, е много трудно да обясняваме кои са виновни и кои не са виновни и това не е наша работа... Всеки, който е бил на борда, трябва да отговори пред испанските съдии в случая каква му е ролята, какво е знаел, какво не е знаел и съответно пък какво е видял и не е видял."


Междувременно стана ясно, че родната спецпрокуратура изобщо няма да атакува съдебното решение на първа инстанция, с което без никаква мярка за неотклонение бяха освободени двамата задържани във връзка с кокаина в България – Дойчин Дойчев и Руслан Колев.

Те изненадващо излязоха на свобода в понеделник, след като спецмагистратите прецениха, че разследващите не разполагат с данни, че те изобщо са се познавали, както и, че са имали представа какво се е превозвало на кораба. По тази причина съдът заключи, че няма никакви доказателства за участието им в организирана престъпна група.

Според първоначалната информация, широко огласена лично от Цветанов, Дойчев е собственикът на "Св. Николай". По време на съдебното заседание обаче, защитата на арестанта представи документи, от които ставаше ясно, че той просто е управител на фирмата, която менажира плавателния съд.

Фактът, че спецпрокуратурата прецени да не протестира това решение на съда на практика означава, че разследващите не разполагат с никакви други доказателства за участието на Дойчев и Колев в трафика.

Въпреки това вътрешният министър продължава да бъде твърдо на обратното мнение. По време на визитата си в Испания за пореден път той обяви, че Дойчев е собственик на задържания кораб и, че отлично се познавал с Евелин Банев-Брендо, обвинен в Италия за организирането на крупен трафик на кокаин от Южна Америка към Европа.

По думите на Цветанов испанските му колеги останали доста изненадани след освобождаването на двамата българи от родния спецсъд, като побърза да увери медиите, че "ще се работи за събирането на още доказателства и че, ако такива бъдат събрани, то екстрадицията им в Испания няма да е проблем".

"Очевидно прокуратурата е съобразила, че към момента все още не са подготвени, за да искат такава мярка. Най-вероятно ще се подготвят, каквито са и изявленията", иронично коментира в петък адвокатът на Дойчев – Христо Ботев, който бе дошъл с клиента си в апелативния спецсъд.

Юристът заяви още, че е разбрал от медиите за заседанието на магистратите, тъй като до четвъртък в деловодството не е бил внесен протест от държавното обвинение. Наблюдаващият прокурор Андрей Андреев заяви след освобождаването на Дойчев и Колев в понеделник, че със сигурност ще атакува това решение, но в крайна сметка очевидно е променил мнението си.

Споделяне

Още по темата

Още от България