Цветанов: В началото на май ще имаме стабилно правителство

ГЕРБ ще се противопостави на текстовете за уседналостта, Каракачанов имал потенциал да оглави МО

Цветанов: В началото на май ще имаме стабилно правителство

В началото на май ще имаме едно стабилно правителство, като кандидатурата на ГЕРБ за председател на парламента ще бъде обявена на 19 април. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в петък пред бТВ.

Относно разговорите за бъдещото управление, които се водят с Обединените патриоти, Цветанов каза, че всички взаимно са направили компромиси, но не са отстъпили от обещанията си в предизборната кампания.

"Никога не е имало очаквания да подписваме отделни споразумения с различните партии в "Обединени патриоти”, разглеждали сме ги като единен субект. Споразумението ни ще бъде подписано до десетина дни и в него ще има критериите и начина, по който се вземат управленски решения и се носи политическата отговорност”, обяви Цветанов.

”Подписаното вчера има стратегически послания – да знаем, че България остава в евроатлантическия път; развитието на икономиката, намаляване на тежестта за бизнеса... Това са основните акценти, управленската програма ще бъде изготвено по-късно, там ще има всички детайли и всички срокове”, коментира той.

Същевременно Цветанов каза, че по други теми, по които имат различия с Патриотите, като например мажоритарния вот, ще се търсят плаващи мнозинства. По думите му ГЕРБще се противопостави на предложените от президента промени в изборното законодателство, свързани с уседналостта и ограничаването на избирателни права на българите зад граница.

БСП ще търси конфронтация

По думите му отказът на Корнелия Нинова да оглави парламента, както предложиха от ГЕРБ, означава, че БСП ще бъде изключително остра опозиция.
"Видно е, че Корнелия Нинова и БСП ще се позиционира като партия, която ще разделя нацията, те искат да търсят конфронтацията, а не прагматизма”, смята Цветанов.

Решението за опера в Пловдивския панаир е в обществен интерес

По думите му обаче решението за операта в Пловдив, подкрепено от общинските съветници и на БСП, и на ГЕРБ (в промяна с позицията им отпреди година) и свързано с
Пловдивския панаир, е било взето само с оглед на обществения интерес.

ГЕРБ ще каже кандидатурата си за председател на НС на 19 април

”ГЕРБ ще има първо заседание на 18 април, а на следващия ден ще бъде обявена кандидатурата на партията за председател на парламента”, заяви Цветанов и посочи, че председателят ще е от ГЕРБ, но отрече самият той да е възможен кандидат.

На въпроса обаче дали би бил министър в новия кабинет, отговори, че в коалиционното споразумение ще има нова много ясна формула за вземането на решения в коалицията и начина на носене на политическа отговорност.

По думите му на разговорите с Обединените патриоти до момента се е говорело за визия, а не за конкретни министерски постове.

Каракачанов имал потенциал да оглави МО

Красимир Каракачанов обаче например имал потенциал да се справи с Министерството на отбраната, ако бъде номиниран, когато му дойде времето. ”Няма никакви желания от никого досега”, каза Цветанов, попитан дали Волен Сидеров ще бъде министър.

ГЕРБ ще се противопостави на предложената от президента уседналост

Относно въпросът за уседналостта и правото на глас, Цветанов заяви, че ще се противопостави на това, което президентът иска да наложи, а за мажоритарния вот заяви, че ГЕРБ не е на едно мнение с Патриотите и ще се търсят ”плаващи” мнозинства.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?