Цветанов: В съдебната власт има зависимости, които влияят на правораздаването

Цветанов: В съдебната власт има зависимости, които влияят на правораздаването

В съдебната власт има зависимости на съдии, на прокурори, на следователи, каквито има и в системата на МВР - икономически зависимости, свързани с наркотици, сексуална ориентация и други, които влияят на правилното правораздаване. Това заяви в неделя министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

Той даде за пример бившия член на Висшия съдебен съвет, а днес съдия в Сливен Иван Димов. Димов подаде оставка от ВСС, след като бе подложен на силен натиск заради водените от него 33 разговора с прословутия Красьо от Плевен. В  четвъртък ВСС образува дисциплинарни производства срещу Димов и другия магистрат оказал се центъра на скандала "Красьо" Стойко Стоев. Това стана в последния позволен от закона срок преди да изтече давността на предполагаемото нарушение на магистратите. ВСС се задейства след писмо на правосъдния министър Маргарита Попова, която напомни, че 6-месечният срок изтича в деня на заседанието.

В неделя вътрешният министър разказа, че Иван Димов е част от хората, които като представители на неправителствения сектор чрез едно сдружение са получили средства по европесйката оперативна програма за административен капацитет.

„2008 година той участва, кандидатства, 2009 година се сключва договор с ВСС и то в лицето на госпожа Мингова (Анелия Мингова, представляваща ВСС – б.р.), след което обаче в същата дата – май месец 2009 година, когато се сключва този договор за пари по оперативната програма за административен капацитет, Иван Димов сключва договор пък с госпожа Мингова, за да бъде човекът, който да участва активно в този проект. Сдружението, което представлява Иван Димов, по принцип трябва да е с нестопанска цел. Но в негови документи, които той си е депозирал, за да може да участва и да отговаря на изискванията, за да може да стане бенефициент, той всъщност декларира, че неговото сдружение ще се занимава и със стопанска цел. А съгласно закона за съдебната власт, член 18, ал. 1, точка 3, подобни лица не трябва да бъдат в съдебната система”, разказа Цметанов.

Според него обаче най-интересното е, че в сдружението, представлявано от Иван Димов, е Сашо Пенов, който е юридически съветник на президента. ”Също така има едно лице, което е много актуално в последните няколко месеца – Николай Велков, който беше част от задържаните по „Октопод”-а, който беше в една килия заедно с братята Дамбовци, където вървяха едни хубави СРС-та, в които се говореше за близки връзки с даден висш магистрат и т.н.”, добави вътрешният министър.

Преди да бъде освободен от ареста задържаният при операция "Октопод" Николай Велков, обвинен за участие в ръководената от Алексей Петров група бе записан в килията си със СРС да говори за близостта си с висш магистрат, който държал 3-4 гласа във ВСС. Споменавал се и друг действащ член на ВСС.

„Висшият съдебен съвет е орган, който всъщност няма никакви други компетентности, освен да администрира съдебната система. Те не участват в правораздаването. Те вече не са съдии. Ако са били съдии, те вече не са такива”, аргументира Цветанов идеята си членовете на ВСС да поискат да бъдат проверени за достъп да класифицирана информация.

„ Те са хора, които администрират цялата съдебна система, и според мен когато се взима правилно управленско решение, трябва да бъдеш максимално информиран. И тогава вече да вземеш своето убеждение за даден кандидат дали е достоен или не”, добави министърът.

Той изказа и мнение, че толкова голям ВСС не е необходим.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?