Цветанов възстановява ГДБОП и се заема с ДАНС

Цветанов възстановява ГДБОП и се заема с ДАНС

В изпълнение на предизборния си ангажимент за възстановяване на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГД БОП) в първоначалната ѝ компетентност, новият вътрешен министър Цветан Цветанов се срещна в четвъртък с нейни служители и заяви, че се готвят законодателни промени в тази посока.

ГДБОП бе "понижена" като част от реформата в МВР, въведена от предишния вътрешен министър Михаил Миков, макар че този процес започна при предшественика му Румен Петков, който влезе в персонални битки и скандали с ръководители на дирекцията. Основни нейни функции, особено такива с по-видим ефект като ударите със залавяне на дрога или преследване на корупция по високите етажи на властта, преминаха към ДАНС.

След срещата със служители Цветанов коментира, че настоящото наименование на дирекцията - "Противодействие на организираната и тежката престъпност” (ПОТП) е обидно и в най-кратки срокове ще бъде възстановено старото ГДБОП. Министърът посочи, че в момента много от служителите на дирекцията на практика не се занимават с нищо.

През 2008 г., когато са били реформите в ГДБОП, никой не е потърсил мнението на служителите. Министърът каза, че в бъдеще винаги ще търси мнението на служителите на различните дирекции на МВР при евентуални реформи.

В същото време ще бъде създадена работна група между юридическите отдели на ДАНС и МВР,  която да предложи как да отпаднат дублиращите функции на ДАНС. Цветанов повтори негативната си оценка за работата на мегаагенцията. На въпрос на Mediapool за създадения съветнически пост към председателя на ДАНС, който бе поверен на бизнесмена и бивша барета Алексей Петров, за който се твърди, че де факто ръководи агенцията, министърът каза, че няма проблем да има съветници. Въпросът е в хората и функциите им, добави той. 

Друга приоритетна задача на новия министър е до края на август да прокара законова промяна, чрез която да се разреши на служба ДОТИ да вади телефонни разпечатки на проследявани лица. В момента, когато се получи разрешение от съда за подслушване, МВР иска разпечатките от съответните мобилни оператори, които обаче често ги бавят с по 1-2 месеца. ДОТИ разполага с терминал, през който минава целият трафик на мобилните и интернет оператори, така че ще върши тази работа много по-бързо.

Той даде да се разбере, че не е доволен от работата на столичната полиция. Министърът изрази загриженост за децата на България, поради което ще се предприемат мерки срещу разпространението на наркотици. Не е логично родителите и децата да знаят кой продава наркотици, а полицаите да не знаят, отбеляза Цветанов.

В началото на септември ще заработи и Консултативен съвет към МВР с участие на неправителствени организации като Центъра за изследване на демокрацията, каза Цветанов. Съветът ще дава идеи за цялостната реформа в системата, както и по отделни политики.

Цветанов е започнал и ревизия на обществени поръчки в министерството. Той даде за пример поръчка за закупуване на хеликоптер, чиято стойност е 10 млн. лева. Оказало се обаче, за да може да бъде ползван, е нужно да бъде оборудван със сензорни устройства, които струват още 3 милиона, а за да започне експлоатацията му – други 3 милиона. Обществената поръчка се прави от Министерството на финансите, но критериите на заданието са подготвени от МВР.

Министърът отказа да посочи конкретни кадрови промени в професионалното ръководство на МВР, но заяви, че те ще станат ясни до две седмици. Уточни, че зам.-главният комисар Минко Брайков напуска по взаимно съгласие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?