Цветанов вещае ръст на престъпността

"По време на пандемията нямаше рационално лидерство", смята той

Цветанов вещае ръст на престъпността

"В този период на пандемия и извънредно положение политиците не се откроиха, за голямо съжаление, а и нямаше рационално лидерство от страна на правителството и на президентството".

Това каза бившият зам.-председател на ГЕРБ и настоящ ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов пред БНР. По думите му премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев е трябвало да загърбят личните си противоречия, защото това влияе лошо върху перспективата на страната.

Според него все пак правителството се е справило добре със здравните мерки и се вижда в статистиките за броя на жертвите в България в сравнение с другите страни в Европейския съюз.

Цветанов прогнозира, че добрите резултати от извънредното положение ще бъдат за изпълнителната власт, а ако има лошо, то ще бъде понесено от Националния оперативен щаб. По думите му в момента се оставят буфери, за да могат по-късно, ако се наложи, да се направи политическа маневра.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ призова политиците да се организират и колкото е възможно по-бързо да се съберат на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Очаквам ръст на престъпността, каза още Цветанов и добави: "Знаем, че безработицата е увеличена, че над 100 хил. граждани са се прибрали от чужбина, което означава, че конвенционалната престъпност ще бъде увеличена. И същевременно ще се предприемат и действия за допълнителни финансови схеми и измами, за да се създадат други условия".

Според него е трябвало правителството и Народното събрание е трябвало да предприемат действия, за да бъдат използвани и ресурсите на Министерството на отбраната, за да може полицията да се подготви за новите предизвикателства, които ще има след отпускането на мерките. Всъщност обаче със закона за извънредното положение бе дадена възможност армията да се включи.

По думите му сега средата за сигурност ще се променя в негативен план, защото "имаме една изтощена система за сигурност в лицето на МВР".

Той подчерта, че когато няма действащ парламент, не могат да се дискутират различни мнения, които могат да дадат правилни решения.

"Отчитам неглижирането от изпълнителната власт на парламента, което го превърна в това, което е днес. Той няма възможност да осъществява парламентарен контрол", каза бившият втори в ГЕРБ.

Той определи ситуацията, в която не работят законотворците, като "недъг на политическата система", който трябва да бъде отстранен, защото ще се окаже с тежки последствия за бъдещето на страната. 

Споделяне

Още от България