Цветанов внуши, че предшествениците му са "дописвали" делото "Буда"

"Това са опитите за зависимости, които демонстрират комунистическата партия, респективно – БСП..."

Цветанов внуши, че предшествениците му са "дописвали" делото "Буда"

Бившите министри на вътрешните работи Георги Петканов, Румен Петков и Михаил Миков вероятно са "дописвали" делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", чийто обект е бил настоящият премиер и тогавашен охранител Бойко Борисов.

Такова внушение направи в петък вътрешният министър Цветан Цветанов, не без активното съдействие от водещия на сутрешния блок и шеф на ТВ7 Николай Бареков, който мина и бърз "курс" по изготвяне на компромати.

Обсъждайки скандала около публикуваните от "Биволъ" документи – едните за вербуването на Борисов и другите – за оперативното му наблюдение, двамата анализираха възможността ДОН "Буда" да е било "дописвано" през последните години, след като вербовчикът и сегашен главен секретар на ДАНС Младен Георгиев отрича да е изяснявал "приоритетната престъпна ориентация" на премиера.

"Г-н Бареков, от 2001-ва до 2009 г., Вие знаете кои са били министрите на вътрешните работи" - казва Цветанов, на което водещият веднага започва да изрежда: "По памет – Георги Петканов, който изкара четирите години, Румен Петков – 2 години, Мишо Миков – 2". "Това са министри, които..." - пробва да продължи МВР шефът, но е прекъснат от Бареков: "И тримата, свързани с БСП, спор няма..."

"Така че, ако е имало нещо, което може да доведе до някакъв момент, да приключат случая, както казвате, че Румен Петков е казал, те са щели да го направят... Когато се прави един компромат, винаги има някои факти и обстоятелства, които са истина и всичко останало се надгражда и може и да се импровизира, да се предполага...", обяснява Цветанов.

Припомня и, че през 2005 г., когато Борисов е кандидат-кмет на София, "между първия и втория тур, знаете, че по имейл адресите на софиянци беше получена, така, поща от няколко страници, написани точно във всичко това, което в момента отново го изкарваме на дневен ред – 2005, 2007, 2009, 2011 г., винаги се е писало по тази тема."

В опит да затвърди впечатлението, че вътрешният министър има "обосновано предположение", че Петканов, Петков и Миков са манипулирали съдържанието на досието за нещатното сътрудничество на премиера, водещият се сеща за разговор между ексшефа на НРС Бриго Аспарухов и Борисов.

"Тогава Бриго му каза – "а бе, мълчи, 'щото ще извадя една папка..." и аз почнах да питам, викам – "бе, каква е тая папка, извадете папката...". Борисов, така, видимо се смути в студиото, Бриго видимо се смути в студиото и така увисна всичко в тоя дебат и в т'ва пространство...", разказва Бареков под одобрителния поглед на Цветанов.

"Това са опитите за зависимости, които демонстрират комунистическата партия, респективно – БСП. И точно това е липсата на политическа воля от всичките правителства до сегашното да се открият и да се разкрие истината от всичките тези досиета, които са на бившата ДС. Знаете, че всички досиета които бяха в МВР, това са един милион единици, вече са предадени на комисията по досиетата и ние нямаме никакви подобни архивни материали, свързани с бившата ДС", допълва вътрешният министър, рязко преминавайки от темата за ДОН "Буда", разкрито през 1997 г. към досиетата на комунистическите тайни служби отпреди 1989 г.

Шест дни по-рано началникът на кабинета на Борисов – Румяна Бъчварова, коментира пред БНТ, че според нея целта на скандала "Буда" е именно свързването на миналото на премиера с репресивните служби от тоталитарния режим, за да се опетни репутацията му.

Цветанов и досега не е изразил категорично мнение дали планът за оперативно наблюдение на Борисов, публикуван последно в "Биволъ", е автентична част от ДОН "Буда", като през последната седмица на два пъти обясни, че не го е чел. Оплака се обаче, че самият той е станал жертва на компроматна атака, тъй като получил сведения от дирекция "Човешки ресурси", че Румен Петков и Михаил Миков са се интересували от кадровото му досие през 2006 и 2009 г.

Според публикуваните досега три документа, в края на 1996 г. Борисов е предложен от настоящия главен секретар на ДАНС Младен Георгиев за информатор на ЦСБОП. През февруари 1997 г. тогавашният шеф на частната охранителна фирма "Ипон" става обект на дело за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда". До момента МВР признава само, че е имало опит за вербуване на Борисов, при това несъстоял се, но не и че му е образувано дело за оперативно наблюдение, чиито задачи са да бъде изяснена дейността на Борисов и кръговете, в които се движи, след което евентуално да се пристъпи към "реализация".

Споделяне

Още по темата

Още от България