Цветанов водил Ася Петрова в САЩ заради интереса на Брюксел към "Килърите"

Делото за атентата в Бургас случайно попаднало под надзора на новата зам.-главна прокурорка

Петрова  (втората отляво надясно) позира с министър Цветанов, Флоров (крайният вдясно) и представители на "Сикрет Сирвис" по време на посещението си в САЩ. Снимка: МВР

Вътрешният министър Цветан Цветанов е взел на близо 3-седмичното си посещение в САЩ в края на м.г. бившия окръжен обвинител на Шумен и нов зам.-главен прокурор Ася Петрова, тъй като в Брюксел стриктно наблюдавали воденото от нея дело срещу т. нар. банда за поръчкови убийства "Килърите".

Това обясни самият МВР шеф в понеделник, посочвайки за пръв път някаква официална причина за включването на Петрова в делегация на силовото ведомство.

Тя бе единственият представител на държавното обвинение, присъствал на серията срещу на Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров с ръководителите на американските служби за сигурност, сред които "Сикрет Сървис", ФБР, ЦРУ и ДЕА.

"Tова беше планирано работно посещение, което няма нищо общо с атентата в Сарафово. Разбира се, че Ася Петрова е един от достойните окръжни прокурори и лично участва в делото "Килърите", знаете, че то се наблюдава, както от Европейската комисия (EK), така и от нашите партньори и в тази връзка беше част от делегацията, която беще в САЩ заедно с колегата Флоров", заяви Цветанов, ласкаейки за пореден път обвинителката, станала известна през последните години, като най-уважавания от вътрешния министър прокурор.

Той потвърди и думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който в събота обяви, че настоящата заместничка на новия главен прокурор Сотир Цацаров лично е поела надзора над досъдебното производство за атентата на бургаското летище "Сарафово", извършен на 18 юли м.г.

От коментара на Цветанов обаче стана ясно, че ангажиментът на Петрова към това разследване нямал нищо общо с нейното посещение в САЩ, които заедно с Израел месеци наред настояваха българското правителство да обяви като основен заподозрян за терористичния акт ливанската групировка Хизбула.

Това направи лично МВР шефът преди седмица, след което от прокуратурата неофициално съобщиха, че не му е давано разрешение да прави публично подобна връзка, коментирайки събраните досега доказателства. Премиерът Бойко Борисов допълни общия фон на разминаващи се изказвания, заявявайки от Брюксел, че сам е разрешил на Цветанов да говори по темата. Според президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов пък такова разрешение било дадено от Сотир Цацаров.

"Що се касае до това, че тя вече е натоварена от главния прокурор на републиката за това дело тя да контролира, знаете, че миналата седмица са разпределени съответните ресори на заместник-главните прокурори и Ася Петрова е човекът, който ще отговаря за организираната престъпност, и за трафика на хора и също така за тероризма. В тази връзка и днес имахме първо работно съвещание.

Знаете, че всеки понеделник имаме оперативки, които се правят с директорите на главните дирекции и на нея присъства и Ася Петрова, за да може поетапно и постепенно да могат колегите да я запознаят със знаковите дела, които водим срещу организираната престъпност и в лицето на зам.-главния прокурор да може да се осъществява по-добрата координация между наблюдаващите прокурори и съответните разследващи полицаи и оперативните работници в системата на МВР", каза още Цветанов в понеделник.

Бившата окръжна прокурорка на Шумен доби национална известност покрай факта, че наблюдаваше приоритетното за управлението на ГЕРБ дело "Килърите", определяно многократно от вътрешния министър като разкриващо за пръв път в историята на България "срастването на политическата класа и организираната престъпност". При представянето ѝ като нов зам.-главен прокурор Цацаров категорично заяви, че "не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов".

Споделяне

Още по темата

Още от България