Цветанов: За да правиш политически проект, трябва да имаш фиксация за нещо

Цветанов: За да правиш политически проект, трябва да имаш фиксация за нещо

"Това, което направи Христо Иванов е, че предпочете да прави личен политически проект, въпреки че беше твърдо заявено, че когато подаде оставката той няма да влиза в политиката. Извинявайте, ние знаехме, че това ще бъде целта, която ще се прави. За да правиш политически проект в България, ти трябва да имаш някаква фиксация за нещо, за което да говориш постоянно и да можеш да трупаш някакъв политически дивидент."

Така бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в характерния си стил твърденията на Иванов, че новият кабинет на Бойко Борисов ще имитира съдебна реформа, за да пази интересите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Както е известно, Иванов подаде оставка като правосъден министър във втория кабинет "Борисов" заради орязването на конституционните промени, които трябваше да станат основа за ефективна съдебна реформа. Въпреки че Висшият съдебен съвет бе разделен на две колегии, депутатите от управляващото мнозинство бламираха идеята на Иванов, която предвиждаше паритет между представителите на прокуратурата и тези на парламента в прокурорско-следователската колегия на ВСС, както и лек превес на членовете от съдийската квота спрямо тези от парламента в съдийската колегия.

Тези съотношения, които на първото четене през септември 2015 г. бяха подкрепени от парламентарни групи на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт, ДПС и един депутат от АБВ, целяха да гарантират, че ключовите решения в съдилищата ще се взимат при достатъчна гаранция за независимостта на съда от влияние от другите две власти, като същевременно въведат минимална отчетност върху дейността на безконтролния главен прокурор.

Споделяне

Още от България