Цветанов за гафа с Плевнелиев: Аз съм единственият, който най-много желае победата му

Аз съм единственият, може би, който най-много и силно желае победата на Росен Плевнелиев, увери в сряда вицепремиерът, вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така той отговори на репортерски въпрос дали не работи срещу президентската кандидатура на ГЕРБ, след като обяви публично информация за укриването на искания от Плевнелиев подкуп през 2007 година.

Цветанов произведе скандала в края на миналата седмица, след като разкри на пресконференция в Пловдив, че в качеството си на бизнесмен през 2007 г. Плевнелиев бил изнудван от столични общинари за половин милион евро, но не се поддал на корупционния "механизъм", като в същото време не е подал сигнал за искания рушвет.

Веднага след съобщението на Цветанов гражданска организация сезира прокуратурата по случая, а кандидатът на БСП за столичен кмет Георги Кадиев заяви, че въпросните общински съветници в момента са от групата на ГЕРБ.

Вбесени както на Кадиев, така и на Цветанов, индиректно визираните общинари от ГЕРБ Радослав Тошев и Орлин Иванов обявиха обвиненията за компромат.

Без да даде отговор на въпроса защо не е разпоредил да се разследва случая с изнудването на Плевнелиев, който по всички стандарти си е корупция по върховете на властта, вътрешният министър се нахвърли с неясни обвинения към социалистите.

"Защо общинските съветници от София, които в момента се опитват да правят компромати, не са инициирали проверки в общинските предприятия, при положение че именно съветниците избират ръководствата им?“, запита Цветанов в сряда, без да е ясно по какъв повод и на кого задава този въпрос.

Той увери още веднъж, че Плевнелиев е "изключително почтен, честен човек, който е успял, въпреки всичко, което му се е стоварило".

"Трябва да отдадем нужното на качествата на кандидат-президента Росен Плевнелиев и като човек, и като професионалист, и като човек, който е представлявал европейския бизнес в България и е управлявал европейски пари”, обясни шефът на предизборния щаб на ГЕРБ.

Самият кандидат-президент на ГЕРБ не се е появявал публично от миналия петък, когато Цветанов го сюрпризира с корупционния скандал.

Цветанов каза още, че от 23 септември излиза в отпуск като вътрешен министър, за да може да помогне в предизборната кампания, като ще концентрира вниманието си в обиколки в страната и среща с избирателите.
Според него за 20 години българските граждани са се уморили от това политиците да очернят опонентите си. В случая обаче той създаде проблем за кандидата на собствената му партия. "За мен са важни политиките, които реализира отделния политик", заяви Цветанов.

В коментар за издигането на кандидатурата на Стефан Данаилов за вицепрезидент от БСП, Цветанов заяви, че той е "изключително добър актьор, любимец на много българи".

"Аз му давам оценка в това му качество. Като политик не съм в състояние да дам оценка, защото не знам реално какво точно е направил в политиката”, каза Цветанов. 

Още по темата
Още от България