Въпреки официалните данни за изхарчени 21 млн. лв. за допълнително стимулиране

Цветанов за пореден път увери, че в МВР не са раздавани никакви бонуси

Снимка: БГНЕС

Няма раздаден нито един бонус в МВР. Това уверение за пореден път направи в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов след подписването на споразумение между ведомството, прокуратурата и ДАНС за съвместно разследване на финансови престъпления и корупция по високите етажи на властта.

Коментарът му бе по повод нашумялата тема за раздаваните в различни институции големи бонуси, която доведе до освобождаването на директора на здравната каса Нели Нешева и на шефа на Агенцията по вписванията Виолета Николова. За последно Цветанов обяви в края на м. г., че в министерството му няма да се раздават бонуси.

"Около 20 000 лв. са раздадените суми за награди с парично измерение – суми за спешни операции, за конкретен принос в борбата с организираната престъпност. Имаме случай на служител, който се нуждае от скъпо лечение и е взето решение да бъдат осигурени около 20 000 лв. Разпоредил съм до края на деня разбивка по месеци от тези суми как са раздавани, за какви поводи", изясни думите си вътрешният министър в сряда.

Според официалния отчет на МВР за 2011 г., публикуван във ведомствения интернет сайт, за т. нар допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите са били похарчени 21 048 502 лева. Въпреки че в годишния бюджет е било заложено за това перо да отидат 20.4 милиона лева.

От тези данни става ясно още, че през първите шест месеца МВР почти не е разпределяло средства за ДМС, като за тази цел са отделени едва 807 000 лева. През втората половина от годината обаче са изразходвани над 20 милиона лева.

Чувствително са били завишени и разходите на силовото ведомство за други плащания на персонала, където попадат обезщетенията за напускане. При 64 млн. лв. очакван разход до септември МВР е изхарчило по това перо 80.5 млн. лв. Завишени спрямо първоначалното са и разходите за издръжка. Така министерството приключи годината с бюджет от 1.031 млрд. при гласувани от парламента 1.006 млрд.

Споделяне

Още по темата

Още от България