Въпреки че се самоопроверга още миналата седмица

Цветанов заблуди Италия, че "къртицата" на Брендо е пенсиониран магистрат

Българската мафия изместила Калабрийската в трафика на кокаин

Цветанов с полк. Джузепе Джорджино от карабинерите по време на пресконференцията у нас след акция "Кокаинови крале". Снимка: БГНЕС

Шест дни, след като вътрешният министър Цветан Цветанов в типичния си прибързан стил обяви, че заподозреният за международен трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо е бил подпомаган с информация от пенсиониран магистрат, а след това се самоопроверга, че всъщност имал предвид бивш кадър на службите, стана ясно, че италианските служби безрезервно са повярвали на първото му изказване.

Това се разбра в понеделник от изявление на шефа на спецзвеното за борба с организираната престъпност към карабинерите ген. Джанпаоло Ганцер, разпространено от пресцентъра на МВР.

"Едно тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти, замрази за известно време разследването. Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран", заявява висшият италиански полицай по време на пресконференция по повод операцията, добила популярност у нас като "Кокаинови крале".

Всъщност, за момента родните разследващи нямат категорично потвърждение нито че "къртицата" на Брендо е пенсиониран магистрат, нито че е бивш кадър на службите. Това ясно личи и от решението на Софийската градска прокуратура от миналата сряда да образува дело за изтичане на информация срещу неизвестен извършител.

Тогава градският прокурор Николай Кокинов категорично отказа да коментира лаконичния анонс на Цветанов за пенсионирания магистрат, оказал се "бивш служител на правоохранителната система". Обвинителят уточни единствено, че освен писмото, с което Италия е поискала през 2008 г. ареста на Брендо, намерено в багажника на колата му, МВР е предало на прокуратурата и оперативни данни, които обаче не могат да послужат като доказателства в съда.

От изказването на ген. Ганцер в понеделник става ясно още, че през 2005 г. разследващите от Ботуша стигат до информация, че "Фамилия Белоко", клон на Калабрийската мафия, позната като Ндрангета, е установила през последните години трайни връзки с българските си колеги и е изградила мащабна мрежа за трафик на кокаин, алтернативна на т. нар. "Балкански път".

В съобщението на МВР обаче не се споменава и дума, че точно в периода, предшестващ разследването на спецзвеното към карабинерите, когато по думите на ген. Ганцер "каналът е консолидиран", главен секретар на МВР бе настоящият премиер Бойко Борисов.

Следва подробна информация за схемата, по която в открити води търговски кораби, натоварени с кокаин от Латинска Америка, са претоварвали дрогата на платноходи, които впоследствие са я доставяли на туристическите пристанища, "обект на по-слаб контрол". Съобщава се и че "в рамките на две операции на карабинерите в координация със служби от различни европейски страни, включително и България на първо място, са успели да заловят 6 тона кокаин и са събрали информация за трафикирането на още 5 тона". Уточнява се, че Брендо е "считан за ръководител на организацията, трафикирала кокаина".

По данни на отлично информиран източник от българските разследващи органи обаче, приносът на родното МВР в реализирането на акцията срещу мащабната мрежа за трафик на дрога, се изчерпва със събирането на не повече от 5% от доказателствата по случая.

"В лицето на българския министър-председател Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група", не пропуска все пак да отбележи ген. Ганцер, цитиран от пресцентъра на МВР в понеделник.

Ведомственото съобщение завършва с уточнението, че "допълнителна информация от пресконференцията в Италия можете да откриете като изпишете в Gооgle - "conferenza stampa del ROS" и дадете опция за търсене в последните 24 часа".

Междувременно Цветанов обяви пред в. "24 часа", че осъденият наскоро в Бразилия за трафик на кокаин олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил свързан с канала на Евелин Банев. Повод за твърдението му е фактът, че щангистът е бил съдружник със съпругата на арестувания по време на акцията "Кокаинови крале" Матей Боев.

Споделяне

Още по темата

Още от България