Удовлетворен от назначението на Петя Първанова за вътрешен министър

Цветанов заръча на наследника си да не прави кадрови "експерименти"

"По отношение на оперативната работа на разследването няма да има никаква промяна", отговори служебният МВР шеф

Цветанов дава на Петя Първанова отчета си, представен ден по-рано в присъствието на "спонтанно" дошли в Министерския съвет жертви на престъпления и свидетели по делата "Наглите", "Октопод" и "Килърите". Снимка: БГНЕС

Новоназначеният служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова няма да прави нито кадрови, нито организационни промени, нито планира смяна в оперативната работа на службите.

Това стана ясно по време на сдаването на властта в МВР в сряда, като самият нов министър декларира, че познава колегите си, с които е работила като дългогодишен шеф на ведомствената дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" и разчита на техния професионализъм.

 

Подобно на президента Росен Плевнелиев, служебният премиер Марин Райков я представи в сряда като "генерал", макар че тя всъщност не притежава такъв чин по простата причина, че е придобила категория А - старши комисар през 2010 г. - над 3 години, след като МВР вече официално бе девоенизирано.

"Кадрови промени по професионална линия не предвиждам, още повече, че ние всички трябва да си даваме сметка, че това са два месеца, най-много три месеца. За толкова кратък период трябва да се свършат само спешните и важните неща", обяви Първанова с уточнението, че освен организацията на предстоящите избори има предвид и "министерството да продължи да работи със същото темпо, за да може да гарантира и спокойствието на гражданите".

От своя страна предшественикът ѝ Цветан Цветанов веднага реши да обясни на журналистите защо служебният ръководител на силовото ведомство не може да си позволи да прави каквито и да е промени в оставащото време до предсрочния парламентарен вот. По думите му една от основните причина е подготовката на проекти по еврофондовете.

"Как си представяте, ако примерно главен комисар Николов (Николай Николов, шеф на пожарната – бел.ред.) не участва в този процес – по подготовката на тези проекти? Димитър Георгиев, зам.-министърът, който персонално отговаря за този ресор... Нали разбирате, че ние трябва да имаме система, която да продължи да работи.

Разбира се, управленското решение се взима от министъра на вътрешните работи, но в никакъв случай не трябва да се пристъпва към експерименти и не трябва да се дестабилизира системата, която мога да кажа, че оставяме в едно добро състояние и аз смятам, че всички тези прекрасни момичета, които са тук – колегите от МВР, и тези прекрасни силни мъже, които стоят пред вас, ще продължат да изпълняват задълженията си. И аз мога да им кажа едно – недейте да обръщате внимание на лявото момче от БСП Сергей Станишев. Просто бъдете истински мъже", заяви Цветанов, атакувайки за пореден път лидера на левицата.

Единствената промяна в ръководството ще бъде напускането на зам.-министъра Веселин Вучков, чиято роля в министерството според Цветанов, е изчерпана с разпускането на парламента. Вучков отговаряше за всички законодателни предложения и проекти в МВР.

В началото на изказването си вече бившият вътрешен министър направи подробен преглед на повечето ръководни кадри, които е назначил по време на мандата си, споменавайки главния секретар Калин Георгиев, шефовете на ГДБОП, Криминална полиция и пожарната – Станимир Флоров, Ангел Антонов и Николай Николов, като обясни, че те са израствали в кариерата в продължение на няколко правителства. Специално бе споменат и ръководителят на "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев, който бе назначен на поста от предшественика на Цветанов – Михаил Миков.

"Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" е личен приятел на Михаил Миков и дори са играли заедно баскетбол. Това прави ли го враг на МВР", запита иронично ексминистърът в опит да демонстрира, че приемствеността в силовото ведомство трябва да се спазва от всеки следващ него политически ръководител.

Удовлетворен от решението на президента

"Мога да ви кажа, че аз съм удовлетворен, че президентът на републиката е предложил и тя (Петя Първанова – бел. ред.) е одобрена за министър на вътрешните работи, защото това е човек, който е далеч от политиката, това е човек, който от 1991 година ръководи една от най-важните дирекции в министерството за всички... (Първанова го поправя – бел.ред.) От 2001 г., от 2001 г., като през всичките тези години тя е назначена от министър Петканов, продължила е да служи при министър Румен Петков, министър Михаил Миков и при министър Цветан Цветанов", каза още бившият силов вицепремиер.

Подобно на наследницата си на високия пост на "Шести септември", той също отдели сериозно внимание на професионализма, с който през последните близо 4 години са работили подчинените му.

"И ви уверявам, че това, което ще продължат да правят колегите, защото знам какви са предстоящите разработки, които ще бъдат реализирани на база техния професионализъм – аз им пожелавам от сърце успех. И, когато слизахме насам по стълбите, си говорихме за всичко това, което всеки от тях е чул за себе си. Трябва да ви кажа, че все пак трябва да има някаква граница на допустимост за писанията, които излизат за определени знакови ръководни служители в МВР", смята Цветанов.

"Разчитам на професионализма на колегите. Веднага след днешното представяне, ще се съберем, ще обсъдим възможни действия оттук-нататък, но според мене винаги трябва да се търси баланс. Не може в ситуация, когато основните приоритети на служебното правителство е социалната сфера и да се търсят резерви от вече одобрен бюджет, да мислим за прехвърляне, за финансиране... Просто всичко ще е в рамките на възможностите, които са ни дадени. А за осигуряването на демократични и честни избори, искам да ви уверя – аз съм човек, който спазва закона и слуша съвестта си. Взискателен човек съм, колегите ме познават, няма да се променя", веднага отговори Първанова.

Освен изборите, тя посочи като бъдещ основен приоритет в работата си - "да има стабилност на институциите и да продължи диалогът с евро-атлантическите партньори". По думите ѝ приела да наследи Цветанов, "защото познавам колегите, с които ще работя, защото мога да разчитам на тях и на техния професионализъм".

"Вярвам, че с тях ще успеем да продължим да си вършим работата без сътресения, така че да успеем да гарантираме провеждането на едни прозрачни и честни избори – това, което е от компетентност на МВР. Основните приоритети на МВР в рамките на приоритетите на служебното правителство е да има стабилност на институциите, да се гарантират спокойни, честни и прозрачни избори и да продължи диалогът с евро-атлантическите партньори. В МВР колегите продължават да работят – по поддържане на обществения ред, по гарантиране правата и свободите на гражданите, по разследване на извършените престъпления и по защита на националната сигурност. Службите продължават да работят и по отношение на оперативната работа на разследването няма да има никаква промяна", увери Първанова присъстващите във фоайето служители и журналисти.

Служебният министър планира още следващата седмица среща с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ДАНС Константин Казаков, за да бъдат набелязани мерки за осигуряване на изборния процес.

Дано да няма провокации

"Не мога да кажа дали очаквам провокации или не. Надявам се да няма, но ако има, ще трябва да се реагира според ситуацията. А указанията на редовия полицай ги дава прекият му ръководител, а тук зад мен, неколкократно се обърнах, е главният секретар на министерството, висшата професионална фигура, директорите на главните дирекции – безспорни професионалисти, които знаят как да ръководят своите служители по направления", лаконично отговори на въпрос Първанова – дали предвижда промяна в пасивната тактика на МВР по отношение на масовите блокади на пътища и влакови релси.

Тя не даде конкретен отговор и на питане какво ще бъде отношението ѝ към опозиционния на ръководството полицейски синдикат, който планира масово протестно събиране в събота, за да отбележи годишнината от най-голямата демонстрация на униформени от 16 май 2009 г.

"Аз доколкото разбрах, ще се събират, за да отчетат годишнина от първото събиране тука в градинката, не съм мислила по този въпрос", чистосърдечно каза Първанова, след което уточни, че "синдикализмът е предвидена дейност в закона, нека да се запозная с нещата, както казах аз съм човек, който спазва законите" в отговор на въпрос какво ще направи, след като преди месеци Цветанов свали доверието си от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Аз не зная как са стигнали до моята кандидатура, покани ме президентът. Не беше лесно и, както виждате, стигнах дотук. Оказа се, че съм човек, който възприема служебната си дейност като отговорност, очевидно и предизвикателствата са нещо, което е някъде дълбоко в мен, в характера ми", заяви тя по отношение на причините, по които президентът Росен Плевнелиев се е спрял точно на нейната кандидатура.

Първанова добави, че не е водила предварителен разговор със служебния премиер Марин Райков.

"Не съм имала възможност да разговарям с него (Райков – бел. ред.), дори в един момент си помислих, че служебен премиер – дипломат, министър на правосъдието – директор на института по правосъдие (Драгомир Йорданов – бел. ред.), който изпълнява и ангажимента в рамките на механизма за сътрудничество и оценка, има много отношение, така, към международната дейност... Аз, като директор на "Европейски съюз и международно сътрудничество"... Може би посланието е, че постигнатото до момента ще продължи да бъде развивано, че България е член на ЕС, че ангажиментите, произтичащи от членството в ЕС, трябва да бъдат изпълнявани и ние го правим... Което на последния съвет на министрите на вътрешните работи беше отчетено по безспорен начин, независимо, че няколко държави още не бяха готови да гласуват приемането на България и Румъния за присъединяване към Шенген", заяви още новият вътрешен министър.

МВР не е и няма да следи протестиращи

По повод твърденията от БСП, че ръководството на МВР е разпоредило да бъдат следени лидерите на масовите протести срещу монополите и политическата система, Цветанов категорично отрече да се правят подобни досиета на граждани.

"Това е толкова несъстоятелно, толкова несериозно, че не знам дали си заслужава да го коментираме в детайли. Мога да ви уверя, че никога по никакъв повод МВР не е използвано като орган, който да репресира демократичните процеси в България. МВР работи по лица, които имат отношение към организираната престъпност, към престъпността като цяло и тези, които нарушават законите на страната.

Как си представяте, че министърът на вътрешните работи може да възложи подобни досиета да бъдат направени на тези лидери, да ги наречем, на протестите, за които вие ме питате? Но друг е въпросът, ако между тези лидери има криминално-проявени лица. Нали правите разлика между криминално-проявено лице и лице, което е избрано от хората да ги представлява? Има съществена разлика. По никакъв повод нито е давано, нито ще бъде давано, предполагам и от министър Петя Първанова, подобни разпореждания, защото те са в противоречие със законодателството и функцията на МВР", каза бившият министър.

Впоследствие той отново взе думата, подсещайки се за "по-добър отговор" - "Може би това е бил стилът на Сергей Станишев, на Михаил Миков и на БСП. И разбира се на Румен Петков..." След което припомни за пореден път, че предшествениците му от тройната коалиция се интересували от архивното му кадрово досие, вероятно с цел да търсят компромати.

"Предполагам, че всичко това, което днес се случва, няма да бъде написано в медиите като едно поредно шоу на министър Цветанов, заминавайки си от поста, защото вчера това, което всички ние бяхме свидетели в Гранитна зала, мисля, че ако не е министър Цветанов, който може би тези журналисти или медии си имат пряко лично отношение, смятам, че не го заслужаваха хората, които бяха дошли да кажат болката си и евентуално да бъдат чути от вас. Но това е политика на определени медии, но искам да благодаря на тези, които действително се постараха да бъдат обективни в работата и дейността на МВР", не пропусна да отправи и обичайните си критики към журналистите Цветанов.

В края на церемонията той подари букет цветя на Първанова и под аплодисментите на двайсетина служители от ведомствената администрация двамата се оттеглиха. Преди това бившият министър благодаря специално на двете си секретарки Лили и Мира и се снима с тях за спомен. Първанова пък получи "най-сърдечни" поздравления от доскорошните си подчинени в дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?