Цветанов защити всички обвинени, че ще манипулират изборите в полза на ГЕРБ

Партията внесе 55 213 подписа в ЦИК при регистрацията си за вота

Сн. БГНЕС

ГЕРБ внася 55 213 подписа за регистрацията си за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Внасянето стана във вторник, пет дни след обявеното начало за събиране на подписи за регистрация на партия от Централната избирателна комисия.

Броят на подписите бе съобщен от зам.-председателя на партията и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов малко преди 9 часа, когато избирателната комисия започна да приема на документи за вота.

ГЕРБ става първата партия, внесла документи за регистрация в ЦИК, след като през последните няколко дни младежи от партията даваха денонощни дежурства пред сградата, за да запазят мястото.

По закон за регистрация всяка партия трябва да внесе поне 7000 подписа и 10 хил. лв. депозит, който ще бъде върнат, ако формацията получи поне 1% от гласовете на вота.

Цветанов уточни, че желанието на ГЕРБ да бъде първата партия, регистрирала се в ЦИК, е по традиция, наложена от младежката организация. Ще продължим усилената си работа по подготовката на изборите, заяви още той, но не даде подробности за партийните листи.

Партии заподозряха ГЕРБ, че са събирали подписи предварително

Внушителният брой подписи, с които ГЕРБ демонстрира мощ, събуди въпроси сред други партии, тъй като бланката, на която трябва да се събират те, бе публикувана от ЦИК в четвъртък следобед на страницата на комисията, а самият Цветанов каза, че партията му се е справила със събирането на подписите за ден и половина.

Силно изненадан бе бившият депутат от Синята коалиция Йордан Бакалов. Той направи сметката "ден и половина са 18 часа, което означава, че на час бившите управляващи са реализирали по 3000 подписа".

Още

По думите на Цветанов от вторник започват разговори с областните и общинските структури, в предстоящите десет дни ще се изчистят всички детайли около листите на ГЕРБ.

Последната дума обаче имала Изпълнителната комисия "в лицето на Бойко Борисов". За някои от многомандатните райони ГЕРБ са правили и социологически изследвания, за да преценят най-добре как да подредят кандидатите си за депутати. "Ще вземем предвид резултатите от последните 6 години и номинациите на структурите", каза Цветанов.

Бившият вътрешен министър отхвърли всички обвинения, отправени от опозиционните партии през последните дни, че близки до партията и до него хора ще се занимават с "чистотата" на изборния процес и заради това се очакват манипулации.

Цветанов защити шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, за чиято смяна настояха от БСП и ДПС, зам.-главния прокурор Ася Петрова, която е сочена за близка до бившия вътрешен министър и под чийто надзор ще бъдат действията на разследващите около изборите, както и директора на ГДБОП Станимир Флоров.

Той посочи, че Ася Петрова като окръжен прокурор "е изнесла най-тежкото дело, което е гледано, и което е имало като разследване в България за тежка организирана престъпна група, която е извършвала поръчкови убийства".

"С какво съм нарушил, с оценката, която съм давал, и защо това трябва да се тълкува като близък човек на Цветан Цветанов? Много са българските граждани, които подкрепям в тези им усилия, когато работят в интерес на държавата”, каза той. Цветанов допълни, че е помагал на много жертви на престъпления и това е било основният акцент в работата му като министър на вътрешните работи.

Той попита каква е пречката да има мнение за определени личности в България. "За представителите на организираната престъпност няма да чуете моята подкрепа. Докато в минал период от време точно политиците и политическите партии бяха тези, които разговаряха с подобни лица и бяха част от всичко това, което се случваше”, каза още Цветанов.

"Чувате какво е мнението в момента на някои политици с говоренето на някои представители, които в момента са подсъдими по знакови дела”, допълни той.

По отношение на директора на ГДБОП Станимир Флоров, когото лидерът на БСП Сергей Станишев призова да излезе в отпуск по време на изборите, Цветанов заяви, че Флоров е назначен за директор на ГДБОП от януари 2009 година от Михаил Миков.

"Когато съм бил министър на вътрешните работи, просто съм продължил да работя с този професионален екип, който реално беше назначен от предшественика ми и от предшествениците, защото когато съм бил министър, съм се ръководил само и единствено от професионализма на хората", каза той.

"Понеже Сергей Станишев се чуди как да изнесе дебата и проблемите от неговата политическа формация, той гледа да го прехвърли към политическо говорене извън политическата му формация”, каза още Цветанов.

"Професор Михаил Константинов през последните 23 години реално винаги е участвал като експерт в провеждането на избори в България и винаги е бил един изключително висок капацитет. Аз смятам, че винаги трябва да разчитаме на експертизата и на експертите, а не на политическите лица, които в предишния мандат на тройната коалиция оглавяваха "Информационно обслужване", каза в коментарите си Цветанов.

Той призова журналистите да попитат Станишев "на какво основание и на база какви професионални качества беше назначен Азер Меликов – неговият изключително близък личен приятел, в "Информационно обслужване" и не беше ли това подготовка и опит за манипулиране на изборите през 2009 година".

"И Иван Костов, и Сергей Станишев, и Симеон Сакскобургготски, и участието във властта на Движението за права и свободи, и техният доскорошен председател Ахмед Доган - те винаги са участвали в изборите и никога не са се променяли правилата относно назначаване и относно лица, които трябва да заемат съответни постове в държавното управление и които трябва да участват в този изборен процес. В тази посока всички подобни спекулации ще бъдат на дневен ред за всички политически формации, защото те нямат политически отговори на своите избиратели и затова търсят или провокацията, или подобни коментари, с които смятат, че ще могат по някакъв начин да мобилизират своите кадри и симпатизанти", каза Цветанов.

Според председателя на предизборния щаб на ГЕРБ социологическите изследвания от последните дни не отговаряли на данните, с които разполагали в партията.

"В момента има много социологически изследвания, които надали са съвсем обективни, защото те си имат съответните възложители, които им плащат, за да могат да бъдат направени и публично оповестени. В Националния предизборен щаб на ГЕРБ ние сме поръчали социологически изследвания, но не ги обявяваме публично. Резултатите, които бяха изнесени публично от вчерашните изследвания, не отговарят на това, което ние имаме в нашия предизборен щаб", каза той.

Цветанов посочи, че тези изследвания ще бъдат използвани, за да се направи задълбочен анализ за предстоящата подредба на листите за участие в многомандатните райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?