"Цветът на хамелеона" с 8 награди на Българската филмова академия

Кадър от филма "Цветът на хамелеона"

"Цветът на хамелеона" обра наградите на Българската филмова академия-2013 /БФА/ - за творчески постижения през 2012 година, предаде БТА в петък.

Продукцията на "Перипетея филмс" спечели осем отличия - за  най-добър пълнометражен игрален филм, за режисьорски дебют на известния оператор Емил Христов, за сценарий - на Владислав Тодоров, главна мъжка роля - Руши Видинлиев, поддържаща женска роля - Светлана Янчева, сценография - Пролет Георгиева, костюми - Армавени Стоянова, звукорежисьор - Светлозар Георгиев, отличен още за "Инкогнита" и "Орбис".

Режисьорът Рангел Вълчанов е удостоен с наградата за цялостно творчество на БФА-2013, както бе оповестено по-рано.

Петър Попзлатев печели наградата за режисьор на игрален филм за "Аз съм Ти", отличен още с наградата за главна женска роля - на Жанет Спасова, и за музика - на Калин Николов.

На Велко Кънев е присъдена посмъртно наградата за поддържаща мъжка роля за "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров.

Победителите в новата категория "най-добър късометражен игрален филм" са "Парафиненият принц" на Павел Веснаков и "Скок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Най-добрият документален филм за 2012 г. според БФА е "Загадката "Веда Словена" на Анри Кулев, с награда и за сценарий - на Борис Христов, поделена с Борислав Колев за "Стоичков", за който Мария Ханджиева получава отличието за филмов монтаж.

Печелившата анимация е "Пианистът" на Ася Кованова и Андрей Кулев.

В телевизионното кино победители са игралният "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов, продукция на БНТ и ПРО Филм БГ, и сериалът "Под прикритие" /втори сезон - 9-и и 12-и епизод/ със сценаристи Ваня Николова, Йордан Банков, Александър Чобанов, Александър Спасов и режисьор Виктор Божинов, продукция на БНТ и "Камера" ООД.

Наградата за тв сериал се връчва за първи път тази година. Отличие за оригинален сценарий за тв сериал не се присъжда. Ралица Димитрова е най-добрият режисьор на документален филм - с "Който тръгнал е сам. . .", донесъл награда и на оператора Пламен Герасимов.

"Заради мама" на Антоанета Четрафилова получи две награди - за режисура и за дебют в анимацията. "Цветанка" на Юлиян Табаков е отличеният дебют в документалното кино.

"Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова донесе наградата за оператор на игрален филм на Александър Станишев.
Наградените критици са Неда Станимирова - за книгата "Кинопроцесът - "замразен временно": Български игрални филми 1950-1970 в документи, спомени, анализи", и Божидар Манов - за оперативна филмова критика.

За наградите на БФА-2013 се състезаваха 10 игрални пълнометражни филма, пет късометражни игрални филма, два тв сериала, два тв игрални филма, 23 документални и девет анимационни, имали публичен показ у нас през 2012 година.

Наградите са присъдени с тайно гласуване от БФА, представляваща за първи път от 2010 г. цялата кинематографична общност, обединена в 10 творчески организации. Така се продължава традицията с наградите от Съюза на българските филмови дейци, учредени през 1975 година. Съорганизатори са Националният филмов център, БНТ, Филмаутор, Американската фондация за България и "Арт фест".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество