Цветелин Кънчев: Болшинството купени гласове са български, а не цигански

В ромските секции масово зачерквали "15-15", защото били улисани от Тони Стораро и Софи Маринова

Цветелин Кънчев. Сн. БГНЕС

Ромският глас на тези избори струваше по-евтино, но беше по-несигурен, докато българският е сигурен. Това каза лидерът на "Евророма“ Цветелин Кънчев и посочи, че в чисто българското село Оборище за ДПС са подадени 45 гласа, макар там да няма нито турци, нито цигани. Той обясни в сряда сутринта пред бТВ, че ромите масово отказвали "чували с пари“.

 

"Нека да престанат с тази папагалщина, че само цигани се купуват. Вярвайте ми, болшинството от хората, които се продават, са българи“, каза още лидерът на "Евророма“, известен като Дон Цеци.

 

Той обяви, че на евроизборите най-големият губещ са ДПС, защото тяхната цел била да са първа политическа сила, а полученият резултат ги оставя трети.

 

Прегръдката между Сергей Станишев и Лютви Местан и последвалото кафе на Местан с Борисов са отблъснали българите от избирателните урни, разясни още Кънчев.

 

"Все пак осем години съм бил коалиционен партньор в тази партия и много съм научил. Прегръдката между г-н Лютви Местан и г-н Сергей Станишев, след това прегръдка и кафе на Лютви Местан и Бойко Борисов - това е равно на ниска избирателната активност. Познавам ги и знам“, коментира Кънчев и допълни, че и Доган, и Местан имат какво да покажат като идеи, но нямат подготвени хора.

 

"Стиснатостта на БСП доведе до тези резултати на изборите. И да искат, няма как да дават, защото живеят на заеми“, каза Кънчев по адрес на социалистите.

 

По думите му в над 70 общини, където има кметове на ГЕРБ, ромският етнос е бил подложен на натиск. На хората било казвано, че няма да чистят райони, ако не дадат гласа си за тази партия. Това е чиста проба купен вот и не е редно Борисов да се прави на пострадал от купуването на гласове. "Крадецът вика дръжте крадеца. Писна ми от този от Банкя“, каза още Кънчев.


Той призна, че неговите хора са зачертали два пъти номер 15 в бюлетината. Правихме концерти, но не обяснихме на хората какво да направят, допълни Кънчев.

 

Според него фолкзвездите Тони Стораро и Софи Маринова са сред хората, които са помогнали за избора на Момчил Неков от БСП за евродепутат. Неков измести водача на листата на Коалиция за България Сергей Станишев с 33440 преференции.

"Правихме много концерти за симпатизантите ни и Тони Стораро, Софи Маринова и други, викаха: "15, 15...“ и хората ни са се улисали. Това е масово в нашите секции, не е правено умишлено“, коментира Кънчев.

Той направи разграничение между това да се вземат пари за гласуване и да се гласува за съответната партия или да се вземат пари и да не се гласува. Според него във втория случай става дума за обикновена измама и това не е престъпление по силата на закона за купен вот.

 

Лидерът на "Евророма" съобщи, че ще сезира главния прокурор и компетентните органи за ксенофобски възгласи на агитката на "Левски" по време на баскетболния мач, насочени срещу циганите. И ние сме привърженици на този отбор, тези хора ни обиждат и ще искам наказанието им, каза още Кънчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България