Цветелин Кънчев: Първанов обеща да не лежа и ден в затвора

И хора "от най-високо ниво" в ГЕРБ се подписали в негова защита

Цветелин Кънчев: Първанов обеща да не лежа и ден в затвора

Президентът Георги Първанов обеща да не лежа и един ден в затвора, заяви в петък пред БНР лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, който в момента отново е подсъдим за изнудване. Изказването му последва разкритията на Mediapool, че той е помилван от вицепрезидента Ангел Марин през 2005 г. по политически причини, при категоричен отказ на експертите от комисията по помилванията.

С днешна дата Цветелин Кънчев, известен като Дон Цеци, потвърждава, че неговата реабилитация пред правосъдието е дошла след политическа сделка с Първанов за подкрепа на изборите през 2006 година.

Кънчев разкри, че сделката с бившия президент е станала през 2001 г., когато се е провеждал Националният съвет на "Евророма". По същото време е дошло и съобщението за ефективната шестгодишна присъда на Кънчев, докато той е стоял на подиума с "Георги Първанов от дясната му страна и Ангел Марин от лявата".

"Тогава вече Първанов каза - моля ви, не се поддавайте на провокации, не се поддавайте на емоции, аз ви обещавам, че вашият лидер и един ден няма да бъде в затвора. Това беше негово обещание пред 150 лидери от България. Това става между първи и втори тур (на президентските избори-бел.ред.) през 2001 година", разказа Кънчев.

Въпреки това Марин отхвърля първата молба за помилване от Цветелин Кънчев и се отзовава на втората от 2005 година, когато Първанов стяга редиците за втори мандат, а ромският лидер иска да участва на парламентарните избори. С помилването на Марин настъпва и реабилитацията на Кънчев, който вече се води неосъждан и получава право да участва на вота.

Дон Цеци обясни, че за помилването му са ходили да ходатайстват цели делегации, но посочи имената само на покойния Коста Цонев и на Стефан Данаилов.

Той заяви, че в неговата защита са се обявявали и хора от сегашното управляващо мнозинство, "от най-високо ниво", които са се подписали в декларация, че неговият процес е политически. Помолен да назове имена, той отказа, защото били много хора и можело да пропусне някой, който после да му се обиди: "Не е един и затова...няма достатъчно време, мога да пропусна някой все пак и да ми се обиди."

От експертната комисия в президентството обаче не са на мнение, че процесът срещу Цветелин Канчев е политически. "Всички членове на Комисията единодушно отказват помилване, като се позовават на очакване за негативна обществена реакция, неотносимост на доводите за добро поведение след приложението на предсрочното освобождаване, несъгласие, че помилването в този случай ще бъде израз на етническо равноправие и опасение от създаване на напрежение между държавния глава и съда, тъй като помилването ще елиминира фактически и юридически съдебното решение за предсрочно условно освобождаване", е тяхното мнение по случая на Цветелин Кънчев, което не е зачетено от вицепрезидента Ангел Марин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?