Цветелин Кънчев пуснат от ареста срещу 20 000 лева

Софийският апелативен съд (САС) пусна в четвъртък от ареста лидера на Евророма Цветелин Кънчев срещу гаранция от 20 000 лева. Той бе задържан в края на миналата година по обвинение за изнудване срещу бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов. За съучастници на Кънчев са сочени още ромските лидери Христо Върбанов и Димо Димитров.

Според прокуратурата тримата са поискали 250 000 евро от Николов, за да не разпространят уличаващи го в корупция документи. Обвинението сочи Дон Цеци като "гарант" и "посредник" в схемата.

При първоначалното гледане на мерките за неотклонение Цветелин Кънчев каза в съда, че Върбанов му разказал как Върховното мешере (най-главния цигански съд, бел.ред.) е решило Николов да бъде предаден на полицията, защото в качеството си на шеф на "Гражданска защита" е събирал различни по размер подкупи от фирми на цигани.

Лидерът на "Евророма" тогава разказа още, че мешерето решило "да се направи едно СРС (срещу Николов, бел.ред.), да се каже защо ти на мен си ми взел 20%, а на другите си взел по 5%".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?