Цветелина Бориславова изненадана от данъка върху лихвите, не бил добър в дългосрочен план

Цветелина Бориславова

Въвеждането на данъка върху доходите от лихви на влоговете в банките може да има някаква логика и да е положително в краткосрочен план, но в дългосрочен това не е добро решение. Това смята председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и неин мажоритарен собственик Цветелина Бориславова, която дълги години бе близка приятелка на премиера Бойко Борисов.

Пред БНР Бориславова коментира, че бюджетът "ще бъде запълнен с една определена сума, която за правителството е предвидима".

"Това е гарантирана сума. От друга страна, това ще окаже не особено дългосрочно благоприятно влияние за икономиката и на доверието на хората" каза Бориславова.

Тя не мисли, че облагането на лихвите ще се отрази на банковата система. "Не смятам, че това ще вдигне и лихвите по кредитите", каза тя.

Според нея, преди да се вземе решението за въвеждането на този данък, би трябвало да има обсъждане, да бъдат чути мненията и на експерти, и на потребители.

"Аз съм доста изненадана от това, че се взе такова решение и не съм мислила". Така тя отговори на въпроса какъв трябва да е механизмът на действие на този данък.

"Ясно е, че държавата търси как да събере повече средства, за да може да ги преразпредели в посоките, които са важни. Но трябва да се обсъди в много аспекти, да се знае. Всички трябва да знаят къде ще се използват тези средства. И хората да са спокойни" каза още Бориславова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес