Цветелина Бориславова разказва любима притча и как СИБанк спечели търга за винетките

Цветелина Бориславова разказва любима притча и как СИБанк спечели търга за винетките
Публикуваме част от интервюто пред в. "24 часа" на Цветелина Бориславова, миноритарен собственик и шеф на надзора на СИБанк и дългогодишна спътничка в живота на Бойко Борисов.

Г-жо Бориславова, преди 4 години изгубихте търга за винетките. Сега го печелите. И тогава, и сега СИБанк обяви, че е имала най-добрата оферта. Защо загубихте тогава и защо спечелихте сега?

Спечелихме сега, защото търгът бе обективен, прозрачен, проведен по всички правила. И е нормално да спечели най-добрата оферта. С по-ниската цена на услугата и държавата ще спечели поне 50 млн. лв. повече от с предишни години, когато работеше с други разпространители на винетки.

Конкурентите ви казват, че тогава сте загубили заради Станишев, а сега печелите заради Борисов?

Не бих се фокусирала върху нелепи твърдения, които са част от вредното статукво на стария манталитет. Старая се да се съсредоточавам върху истински важното, върху интелигентния подход в работата. Това дава по-добрите решения, както и свободата да се уважаваш, защото си постигнал нещо заради по-добро решение, а не защото си зависим от някого или пък той от теб.

Голям бизнес ли са винетките, след като за втори път кандидатствате, а най-богатият българин - Васил Божков, вече го спечели веднъж и опита втори път.

Разпространението на винетки е дейност, за която консорциумът СИБанк - ВИП Секиюрити, е добре подготвен, за да се справи успешно и да бъде полезен. Разбира се никой бизнес не иска да работи на загуба. Направена е добра калкулация с реална система зад нея, за да бъдат удовлетворени всички. Ще поканим и подизпълнители, ако изявят желание и покажат каква е добавената стойност за услугата, която ще предоставяме на клиентите си.

Ще завърша с една любима тибетска притча: "Малкото цвете се страхувало. Настъпил ден, когато рискът да остане затворено за света, като пъпка, бил по-мъчителен от риска да разцъфти. Цветето разцъфнало. Въздъхнало и от него се разнесъл такъв аромат, че щастието му изпълнило въздуха. Изведнъж всички цветя разцъфнали вдъхновени от малкото цвете. Мястото, където по-рано било гола пустош, бързо се превърнало в градина на чудесата и мъдростта...."

Дойде ли моментът за сваляне на лихвите? Правителството не може да нареди на банките, но ги съветва да го направят това.

Има логични пазарни принципи и условия, с които не може да не се съобразяваме. Трябва да се отчита спецификата на местния пазар. Цената на ресурса, привлечен на свободния пазар у нас, е много висока. Няма как при лихви по депозити над 8% да се дават кредити на по-нисък процент. Както знаете вече има диалог между банките и правителството. Има какво да се направи и държавата - при едно открито разпределение на държавните пари, чрез явни конкурси при ясни правила. Това би свалило средната цена на ресурса в банковата система. Има и начини, чрез привличане на евтин външен ресурс. Но пак се изисква чисто взаимодействие между държава и банките.

Колко държавни пари има в СИБанк? На какъв принцип трябва да се избират тези трезори, в които министерства и ведомства държат парите си?

СИБанк през последните години има около 30 млн. лв. държавни пари. В печата се появи справка къде са били разпределени те в последните години. Принципът, който трябва да се прилага, е прост - търгове, ясни правила, съгласуване между министерства и техните структури. Може би е добре да се почерпи опит и от по-стари европейски държави с развита демокрация. Но трябва да се случи бързо, за да спрат да ни определят като най-корумпираната държава в ЕС.

Усещате, че след като Борисов стана премиер, вие сте "на скенер" - всяко ваше мнение се приема по по-различен начин, среди в бизнеса ви припознават като конкурент, коментира се всяко участие на банката в обществени поръчки...

Още преди Бойко да стане главен секретар на МВР, бях сложена на скенер. От първия миг, когато поех длъжността председател на надзора на СИБанк, работехме във враждебна среда. Това калява духа. Искам да благодаря на всички, които са слагали и поставят и сега много препятствия пред мен - това помага да станеш по-добър в работата и като човек. Предизвикателството на всекидневието е не просто да преодолеем пречки и проблеми, а да ги трансформираме в нещо полезно. За тези 9 години участията в търгове на СИБанк са били на принципна основа, на база висок професионализъм на служителите на банката, без никакви чадъри. От 27 септември 2007 г. сме част от голямата финансова група KBC. Това е банката, обслужваща и ЕС, с ясни принципи на прозрачност в управлението на пазарите, където участва.

Опозицията често ви призовава да огласите какъв е произходът на вашите пари? Защо у нас така и не намерихме механизъм да осветим бизнеса и да сложим разделителна черта между "белия" и "сивия" - защото всяка власт отглеждаше своя бизнес елит или се хранеше от него, или просто ставаше богата с него?

Вероятно това са опити за дискредитация. Но има факти. Няма нищо скрито, неясно или необяснимо за произхода на капитала ми. Процедурата по даване на разрешение за закупуване на акции в банка у нас отдавна е уеднаквена с тази в Европа. Българският банков надзор, когато ми е издавал разрешение, е направил всички проверки. Имам доказани доходи с платени данъци. СИБанк е публично дружество. Всичко е проверимо. А такива проверки са правени многократно. Особено важно е да се сложи разделителна линия и да се прекъсне старомодната скрита връзка власт - бизнес, основана на зависимост. Това е нечестно към обществото. И е недалновидно.

Често повтаряте, че Европа ще наложи и у нас правила, които няма да толерират неясни капитали, нечестни обществени поръчки, сиви връзки между власт и бизнес. Кога ще усетим тази промяна?

Вече сме част от европейското семейство. Не може безнаказано да се прилагат методите от времето на прехода и България да е наричана най-корумпираната държава. Това е вид дисбаланс в обществото. Колкото по-бързо се промени манталитетът, толкова по-лесно ще се усети промяната. Всеки трябва честно да се вгледа първо в себе си и да направи необходимите промени.

Богатството, придобито с нечестни методи, е тежка духовна бедност.

Поведението и вземането на решения в политиката и в бизнеса е проблем всъщност на обществения контрол върху правилата на играта. Ще усетим голяма промяна, когато нашето общество влезе истински в тази роля.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?