Не мога да допусна, че Станишев ще хвърли едно тежко обвинение просто така

Цветелина Бориславова "шокирана" от данните за незаконни СРС-та

Цветанов отказа да каже подслушван ли е Мирослав Найденов, съдия Нели Куцкова се съмнява, че от проверките ще излезе нещо

Цветелина Бориславова не може да допусне, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще хвърли едно тежко обвинение просто й така.

"Шокирана съм донякъде, никак не ми е приятно, че биха могли да съществуват подобни практики." Така председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка Цветелин Бориславова коментира пред БНР в понеделник изнесените от Сергей Станишев данни за незаконно подслушвани от МВР политици, магистрати и бизнесмени.

Името ѝ бе споменато от лидера на социалистите сред останалите "мишени" на незаконни СРС-та, които според анонимния сигнал, подаден миналата седмица до БСП, са били нареждани устно от ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

"Никак не ми е приятно, че биха могли да съществуват подобни практики. Шокирана съм донякъде, но смятам, че ако някой има нещо да говори с хора от бизнеса, най-нормалният начин е в открит диалог. Ако това е истина, което казва г-н Станишев. Но не мога да допусна, че г-н Станишев ще хвърли в публичното пространство такава информация, която е тежко обвинение, просто хей така. Много неприятно съм изненадана, не знам как да го коментирам, освен че се надявам да няма такива практики повече. Не живея с подобни мисли и страхове, дори и да ме подслушват, аз нямам какво да крия. Има много по-важни неща, в които можем да влагаме енергията си в България", каза Бориславова, която бе спътница в живота на бившия премиер Бойко Борисов.

Цветанов отказа да каже за СРС-та срещу Мирослав Найденов

 

Междувременно бившият вътрешен министър Цветанов обяви пред бТВ, че е спокоен, защото не е използвал системата на МВР за незаконни подслушвания. Подобно на реакцията му през миналата седмица и в понеделник той определи обвиненията на Станишев, като "клевета" и "долен похват".

Цветанов каза, че Станишев е обявил пред обществото непроверена информация. "Разумният европеец", когато има сигнал за подслушване, първо ще подаде сигнал и едва, когато има резултат от проверката, тогава ще говори публично. "Станишев направи обратното и така дискредитира българска институция", смята Цветанов.

Той посочи и че прокуратурата трябва да наблюдава много внимателно всички, които говорят по темата с подслушванията, защото това е класифицирана информация.

В студиото беше и евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Тя "дежури" заради гостуването на Цветан Цветанов след непредвиденото участие на зам.-председателя на ГЕРБ в петък по време на разговор със Сергей Станишев. Двамата си размениха обвинения за прегрешенията на партиите им в минало време.

Йотова обвини Цветанов в потулване на скандала с изтеклото подслушване на Борисов във връзка с Мишо Бирата, като първо го нарече Мишо Шамара, както и за случая с "мълчаливата” прокуратура по разследванията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Бившият шеф на МВР "отвърна на огъня" с контраобвинения - за прибраните от БСП милиони по скандала "Хохегер", подсказан им от водещия, за делото "Галерия", злоупотребите на Вальо Топлото, за подслушванията на Корнелия Нинова и "дългия инкасатор" Румен Овчаров, с когото Йотова е близка.

Йотова попита Цветанов дали някога той е подписвал разрешения за подслушването на колегата си Мирослав Найденов. "Не мога да ви отговоря, това е класифицирана информация", каза и Цветанов. Той уточни, че докато е ръководил МВР е подписвал СРС-та като е спазвал закона и всички процедури. "Оттам нататък прокуратурата решава каква информация да изнесе по дадено досъдебно производство", обясни бившият вътрешен министър.

Преди седмица прокуратурата повдигна три обвинения срещу Мирослав Найденов във връзка със сигнали, подадени преди около 4 години, като има основание да се смята, че бившият земеделски министър е бил подслушван. Това означава, че Цветанов е бил наясно с евентуалните злоупотреби от страна на Найденов, като няма начин да не е информирал и бившия премиер Бойко Борисов, което не попречи Найденов да остане стабилен на поста си.

Нели Куцкова: И по комунистическо време не съм виждала такова нещо

Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова не се ангажира дали случаят с подслушването на политици и бизнесмени е истина, но е скептична, че това ще се разбере и от проверката, възложени от главния прокурор Сотир Цацаров в МВР. Проверката се ръководи от близкия до Цветанов прокурор Роман Василев, както и от Николай Кокинов, срещу когото в момента се води дисциплинарна проверка заради това, че не е спазил принципа на случайно разпределение на делата.

"Не мисля, че от тази проверка ще излезе нещо. Но ако подслушването е незаконно, това е ужасно за държавата", каза съдия Куцкова пред Нова Телевизия. Нейното име също беше посочено в сигнала с подслушванията, който Сергей Станишев даде на прокуратурата.

"На първо чуване не звучи недостоверно, защото в тези четири години министър Цветанов нееднократно показваше, че той не зачита Конституцията и разделението на властите”, коментира Куцкова.

"Цветанов си позволяваше да диктува присъди, какво да правят съдиите, да казва от името на прокуратурата, че внася обвинителен акт. Все сме виждали незачитане на закона, на Конституцията и на човешките права от управляващи, но това от Цветанов, аз за моя 56-годишен живот дори и по комунистическо време не съм виждала", допълни още съдия Куцкова.

Лъжата на Станишев уврежда държавността

В защита на Цветанов и срещу Станишев се изказа и бившият депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров, който последен оглавяваше парламентарната подкомисия за контрол над СРС-тата.

"Лъжата, която изрече Станишев, че самият Цветанов е разпореждал незаконно подслушване, не е невинна детска лъжа. Тя уврежда много държавността. Категоричен съм, че няма такова разпореждане за подслушване от страна на бившия вътрешен министър Цветанов", заяви пред БНР Лазаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България