Цветлин Йовчев бе блокиран от протестиращи, докато вечеряше

Факлено шествие беляза шестия месец на демонстрации срещу правителството

Министър Йовчев гледа към блокадата. Снимка Иво Божков

Вътрешният министър Цветлин Йовчев бе блокиран за кратко от протестиращите срещу правителството в ресторанта на Клуба на архитектите в София. След около час министърът напусна ресторанта, след като демонстрантите бяха изтикани от полицейски кордони.

Общо четирима протестиращи бяха арестувани през деня заради опита им да преместят с ритници загражденията пред сградата на Народното събрание.

По-рано същата вечер протестиращите направиха шествие със запалени факли от площад ”Независимост” до Народното събрание. По-късно обаче те се насочиха към сградата на Клуба на архитектите на ъгъла на улиците "Шипка" и "Кракра" след сигнал, че там вечеря Цветлин Йовчев, съобщава сайтът ”Дневник”.

Първоначално няколко протестиращи видяха министъра да вечеря в компанията на две дами и влязоха в двора на клуба.

Още хора се присъединиха към тях и започнаха да скандират "Оставка!" през стъклата на ресторанта в задната част на градината. Не след дълго дойдоха повече протестиращи, а скоро след това и полиция. Служителите на ресторанта попречиха на демонстранти да влязат в заведението.

Около 30 полицаи изтласкаха събралите се в двора протестиращи на улицата, докато друга група не позволяваше на нови прииждащи да влязат в двора на клуба. "Тук не е Москва", скандираха протестиращите.

След кратък сблъсък с полицията, която успя да изблъска протестиращите от пред Клуба на архитекта, хората се насочиха Орлов мост, който бе блокиран с жива верига.

Преди блокадата в ресторанта около хиляда души отбелязаха с факелно шествие шестия месец от началото на протестите с искане на оставката на правителството. Инициатори бяха Ранобудните студенти.

Около 18.20 часа хората се събраха на площад "Независимост" и поставиха картонен среден пръст пред главния вход на сградата на Министерски съвет. Около половин час по-късно с викове ”Оставка” множеството се отправи на шествие по жълтите павета към Народното събрание.

Студентите запалиха факли и ги раздадоха на част от протестиращите. По пътя към Народното събрание демонстрантите пяха една от символните песни на протеста "Когато падне БСП…", а премиерът Пламен Орешарски бе призован да си подаде оставка и обвикван предимно с популярния си протестен прякор ”Пацо”.

Полицейското присъствие не бе засилено, а единствено има кордон на бул."Дондуков", който е застанал да препречи пътя на протеста, ако той тръгне натам.

По-рано през деня Ранобудните студенти обявиха, че ще отбележат в протеста под надслов ”Гражданите срещу мафията”.

”24 години след онзи паметен митинг, който отмени Член Първи. 24 години след репликата "танковете да дойдат". Шест месеца от началото на протеста на Гражданите срещу Мафията. Шест месеца независимост. Ранобудните студенти и Протестиращият пред Министерски съвет са Човекът на годината – Вдъхновител. Да отидем на площад "Независимост", за да отбележим наградата си заедно всички, с които я заслужихме”, пишат студентите в своята страница във Фейсбук.

По-рано тази седмица Българският хелзински комитет (БХК) връчи годишните си награди "Човек на годината". В категорията за вдъхновение на 2013 година наградата беше присъдена на Ранобудните студенти и Протестиращия човек пред Министерски съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?