Цветлин Йовчев: Има голяма вероятност да получим пари от ЕК за бежанците

Според МВР-шефа европартньорите признават за "наличието на извънредна ситуация"

Има голяма вероятност България да получи финансова помощ от ЕК във връзка със засилващата се бежанска вълна от Сирия през Турция към България. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в четвъртък.

"Поставихме въпроса на политическо ниво и имаме конкретен резултат - признава се наличието на извънредна ситуация в България, Гърция и Кипър", коментира силовият вицепремиер след националното съвещание на МВР.

Йовчев разясни, че финансова помощ може да бъде получена по линия на два европейски фонда – "Европейския бежански фонд" и "Външни граници", като в единия имало налични 4 млн. евро, а в другия – 9 млн. евро. Преди близо две седмици министърът заяви след среща с еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, че България едва ли ще може да разчита на пари от ЕК.

"Вече сме попълнили формуляр, в който сме описали нуждите на България за справяне с проблема. Този формуляр е приет. Очаква се на 1 октомври да пристигне експертна комисия, която да провери на място нуждите на страната ни – на базата на тази оценка се взема решение. След като то е взето, се пристъпва към оформяне на документ с искане за конкретна финансова помощ. Такава е европейската практика. Това е в рамките на този финансов период", обяви Йовчев в четвъртък.

По думите на министъра за следващата финансова рамка министерството може да кандидатства по три програми за евросредства, за да се справи със ситуацията с бежанците - "Външни граници", "Европейски бежански фонд" и "Полицейско сътрудничество".

"В МВР сме подготвили писма до колегите министри на вътрешните работи, в което ще потърся подкрепа. Ще поставя въпроса на двустранни срещи и в рамките на следващия съвет "Правосъдие и вътрешни работи". Тъй като средствата в бюджета на ЕК се планират значително по-рано, към момента чрез представителството в комисията сме направили необходимото, за да бъде взета предвид променената ситуация – над пет пъти нарастване на нелегалните имигранти, многократно надвишаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци. Това трябва да бъде отчетено и да ни бъдат отпуснати повече от предварително планираните средства", коментира още Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България