Цветлин Йовчев: Не сме длъжни да допускаме свободно бежанци

Според него ЕК няма основания да санкционира България

България изгражда ограда по границата с Турция.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев не смята, че Еврокомисията има основания да наложи санкции на България заради проблеми с бежанците. В неделя той коментира пред БНР писмото на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом от 15 януари, с което българското правителство е уведомено за намеренията на ЕК да предприеме мерки срещу страната заради недопускане на лица да търсят закрила на територията на България, условията за настаняване, забавяне на регистрациите по Евродак.

До момента няма пряка заплаха от санкции, но има критики в три насоки, уточни Йовчев. По отношение на критиките, че България не осигурява достъп до територия на бежанци, които искат да преминат през държавна граница, министърът каза, бе страната ни няма такива задължения.

"Мисля, че имаме сериозни аргументи. Първото, което е, че Турция е трета свободна страна и задълженията за допускане на територията на бежанци са на Турция и на съседните на Сирия страни. България няма пряко такива задължения", каза той.

"Второто, което е много сериозен аргумент е, че в момента по-малко от 50% от нелегално пресичащите българската граница, могат да се определят като бежанци. Има лица, които подозираме, че са свързани с терористични и екстремистки групи, както и такива, които са извършили изключително тежки престъпления. Не на последно място - преминаването на българската граница нелегално е престъпление според българските закони", напомни министърът.

"Втората тема, за която ни критикуват, са условията за бежанците в България. Ние имаме близо 4000 нови разкрити места. В Харманли вече има добри условия. До два месеца и половина ще има и в София добри условия. Имаме и сме подготвени от началото на февруари ще започнем да ги храним. От април ще има осигурено навсякъде медицинско обслужване. Мисля, че няма да има аргументи в тази посока", каза Цветлин Йовчев.

"Третата точка, по която ни критикуват е, че все още не успяваме много бързо да извършим регистрацията и обработването на документите на тези, които кандидатстват за убежище. 2011- а година 550 са решенията на Агенцията за бежанците. 2012-а са 609. За 2013-а са 2800. Януари месец 2014 ще достигнем близо 800. Променена е организацията, закупени са машини, свързани с регистрацията. Парите от Европа ще се използват за подобряване на условията за бежанците", отчете министърът.

Мерките, за които се говори в писмото на еврокомисар Малмстрьом, включват стартиране на информационна фаза по бъдещи наказателни процедури. ЕК освен това заплашва България

с активиране на член 33 от Дъблинския регламент, което означава мониторингов механизъм спрямо страни членки, чиято система за убежище е подложена на силен натиск, има сериозен проблем във функционирането ѝ и с това застрашава прилагането на въпросния Дъблински регламент.

Информирайки по-рано тази седмица вътрешната комисия в НС, министър Йовчев изрази "подозрения за намеса на български политици по отношение на писмо от ЕК за бежанците".

"В момента да се опитва да се рови в тази посока, да се опитва да се навреди на страната е най-малкото непочтено", коментира тогава той. Повод за подозренията му бяха информациите, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е лобирал пред европейските партньори на партията да натиснат България за бежанците.

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще внесат вот на недоверие към кабинета "Орешарски" за провал в сектор "Сигурност", включително кризата с бежанците, подслушванията и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?