Цветлин Йовчев: Недопустимо е полицаи да спят по колите и да се крият в храстите

Цветлин Йовчев

Недопустимо е да има полицаи, които спят по колите, пият кафе по бензиностанциите и се крият в храстите, а в същото време се бият и насилват възрастни граждани, коментира в четвъртък пред ТВ7 новият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Преди ден той се обяви за пълна ревизия във вътрешното министерство, подновяване на социалния диалог със служителите и освобождаване на МВР от несвойствените му функции. Йовчев се обяви и за повече контрол върху работата на полицията.

"Нужен е контрол. Да се знае всеки къде е и защо е там. Искаме да свалим полицията до хората, няма смисъл да стоят в колата, трябва да са на улицата, да обикалят сред хората", обясни вътрешният министър.

Той предвижда структурни промени, а първите резултати щели да станат видими след около месец.

Йовчев иска да повиши доверието на обществото към МВР като въведе повече публичност и отчетност в работата, граждански и парламентарен контрол. Министърът ще настоява за бързи резултати в противодействието срещу битовата и финансовата престъпност.

Министърът иска да се сложи контрол върху контактите на служители на МВР с бизнесмени и за всяка подобна среща трябва да има съответния документ каква е била нейната цел, темата на разговор и резултатите. Той гарантира, че МВР ще разгледа всеки получен сигнал за нарушения от негови служители и за извършени престъпления, по които не се работи.

Новият министър иска да промени работата на министерството така, че бюджета му да няма дефицит от 100 млн. лв., както е в момента.

По отношение на скандала с подслушванията Йовчев каза, че приема идеите за изваждане на службата за подслушвания (СДОТО) извън МВР с цел да бъде поставена под контрола на съдебната система или правителството. Докато това стане, новият вътрешен министър се ангажира да промени организацията на работа и контрола върху СРС така, че да има достатъчно гаранции, че няма да има незаконно подслушване.

Според Цветлин Йовчев "няма да има драма", ако ГДБОП също се извади от системата на МВР и отиде в ДАНС. По думите му при добро взаимодействие между институциите и двете промени може да се реализират без проблем и да повлияят благоприятно върху работата на службите.

Той отхвърли обвиненията, които идват основно от редиците на БСП, че е обвързан с управлението на ГЕРБ. "Не съм свързан с никого и нямам никакви обвързаности. Цялото ми развитие до момента и решенията ми показват, че в работата си не съм се водил от други мотиви освен личното ми убеждение. Доказва го и оставката ми от ДАНС", обясни Цветлин Йовчев.

Той каза, че на поста в МВР е бил поканен от премиера Пламен Орешарски и е приел, въпреки че е имал намерение да развива проекти в областта на науката. Според него "всеки отговорен експерт, който има куража, би трябвало да постъпи по този начин".

Споделяне

Още по темата

Още от България