Цветлин Йовчев: Няма нищо интересно в "Галерия"

Новият председател на ДАНС Цветлин Йовчев съобщи в четвъртък , че разсекретяването на оперативното дело "Галерия" е в ход, но обемът на делото не е толкова голям и кръгът на лицата не е толкова широк, колкото се очаква. Според него едва ли ще бъде разсекретено "нещо чак толкова интересно или шокиращо", предвид и многото информация, излязла в медиите.

"По-скоро ще се разберат някои от приложените процедури по случая", посочи Йовчев.

Той каза още, че заради защитата на лични данни на засегнати лица и специалните разузнавателни средства, които са на хартиен носител, няма да бъдат разсекретени всички документи от разработката.

Делото "Галерия" бе образувано от ДАНС през лятото на миналата година след публикации на спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата.

Разработката, в която бяха подслушвани депутати и журналисти, доведе до огромен вътрешнополитически скандал и допълнително подрони международния имидж на ДАНС. Според неофициална информация именно недоверието на западните партньори е мотивирало смяната на досегашния шеф на агенцията Петко Сертов.

Агенцията трябваше да разсекрети делото още миналата година, но не го направи. Наскоро това бе наново разпоредено от премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България