Цветлин Йовчев обещал на синдикатите да няма уволнени при реформата в МВР

Йовчев се ръкува с Валентин Попов. Снимка: МВР

Няма да има служители, които да бъдат изхвърлени от системата при отделянето на ГДБОП, звеното за подслушване и следене, пожарна и гражданска защита от МВР.

Такъв ангажимент е поел вътрешният министър Цветлин Йовчев в сряда по време на срещата си с представители на ведомствените синдикати, обяви пред медиите шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

"Първото, което обеща е, че в резултат промени, които се очакват в МВР няма да има служители, които да бъдат изхвърлени от системата. Или най-общо казано – от работа. Визирам и Закона за ДАНС, съгласно който ГДБОП преминава в ДАНС и предвижданията за излизане от системата на други структури.

Другото, което обеща министърът е нещата, които засягат повече или по-малко социално-икономическите права на служителите да бъдат съгласувани със синдикатите. Надяваме се и това обещание да се спази", разказа Попов.

По думите му един от големите проблеми е, че рекламираните по време на ексминистър Цветан Цветанов ваучери за храна всъщност не са обезпечени във ведомствения бюджет, а и не се предвижда да бъдат.

Запитан как ще коментира назначението на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който няма почти никакъв опит в полицейските структури, Попов бе доста лаконичен: "Много е рано... Рано е да коментираме. В МВР сме свикнали с една приказка – да не бързаме да се радваме на нов началник".

Синдикалният лидер каза още, че колегите му от СФСМВР ще дадат кредит на доверие на Цветлин Йовчев, но той "определено няма да е голям".

"Срещу поетите конкретни ангажименти ще стоят готовност и средства те да бъдат изпълнени. Всички обществени поръчки, които са свързани със социални дейности, ще бъдат съгласувани със синдикатите", заявил по време на срещата вътрешният министър, съобщиха от ведомствения пресцентър.

Споделяне

Още по темата

Още от България