Цветлин Йовчев оглави антикорупционната комисия към Министерския съвет

Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев оглави в сряда Комисията по превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет . Решението е формално, но доста закъсняло предвид факта, че новото правителство встъпи в длъжност преди повече от три месеца.

По устройствен правилник комисията се ръководи от вицепремиера и министър на вътрешните работи. Промяната трябваше да бъде направена веднага след избора на нов състав на изпълнителната власт. С промяната комисията ще бъде оглавена от Цветлин Йовчев.

Заместник на Йовчев ще е вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Членове са министрите на финансите, на образованието и науката, на здравеопазването, на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие, председателят на ДАНС и секретарят на Съвета за координация при управлението на средствата от ЕС.

По устройствен правилник комисията подпомага изработването и провеждането на държавната антикорупционна политика като анализира проявите на корупция и конфликт на интереси и предлага политики за превенция и противодействие срещу тях. Тя анализира действащите нормативни актове за наличието на разпоредби, създаващи условия за проява на корупционни практики и предлага промени в тях, изготвя стратегически документи, координира и контролира тяхното изпълнение, припомнят от правителствената пресслужба.

Комисията често се бърка с Центъра за противодействие на корупция към МС, известен като БОРКОР. Тя е създадена през 2006 година, докато БОРКОР бе открит по инициатива на предишния премиер Бойко Борисов през 2010 година. Още при създаването на БОРКОР имаше множество критики към ГЕРБ заради създаването на дублиращи структури в администрацията със спорен ефект.

В началото на седмицата Mediapool съобщи за намеренията на управляващите да закрият БОРКОР в досегашния му вид  , за да го превърнат в звено към Съвета по сигурността към правителството. Идеята е кадрите, които ще бъдат оставени, да се занимават повече с анализи на теми, свързани с националната сигурност. В БСП обаче има вътрешна опозиция, която подозира, че БОРКОР ще бъде превърнат в един вид "вътрешна Държавна сигурност" и настояват звеното да бъде закрито изцяло.

Споделяне

Още от България