Цветлин Йовчев отхвърля обвинения в полицейщина

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев отхвърли обвиненията на ГЕРБ в полицейщина. Бившите управляващи, по време на чийто мандат имаше множество обвинения за полицейщина, смятат да подадат сигнал до европейски институции за тормоз срещу протестиращи.

"Полицейска държава е термин, който се използва тогава, когато властта с всички средства се опитва да наложи тотален контрол върху всички сфери на обществения живот. Това би означавало, че министърът на вътрешните работи ще се опита грубо да се намеси в работата, например на независимата съдебна система, което аз никога не съм правил и няма да направя. При полицейщина ще има прекомерно подслушване, злоупотреба със СРС", коментира Цветлин Йовчев в сряда пред репортери.

"Ние намалихме многократно използването на СРС-та и взехме мерки за гарантиране на законността при тяхното прилагане. Всичко, което правим, ще бъде изцяло и само в рамките на закона. В една правова държава е недопустимо да остане без последица, ако някой се опитва грубо да нарушава обществения ред, да премахва нерегламентирано заграждение, да не изпълнява полицейски разпореждания, да влиза в конфликт и сблъсък с полицията", каза Йовчев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?