Заради неупражнен контрол и слаби резултати

Цветлин Йовчев започна чистка, шестима полицейски шефове отстранени

Установена е "дупка" в бюджета от 93 млн. лева, която до края на годината може да достигне 180 млн.

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев предприе в понеделник очаквана чистка сред полицейските директори в страната, спазвайки установената практика в МВР при смяна на политическото да се подменя и почти цялото професионално ръководство на ведомството.

 

След като през миналата седмица оставка подаде главният секретар Калин Георгиев, а преди него в пенсия излезе разследваният за корупция бивш шеф на ГДБОП Станимир Флоров, в понеделник със заповед на Йовчев бе отстранен още един кадър от близкия кръг на ексминистъра Цветан Цветанов – шефът на СДВР Валери Йорданов.

 

Той замени на управленския пост в СДВР Николай Янев, назначен от предшественика на Цветанов – Михаил Миков. При назначаването си на ръководния пост в СДВР досегашният шеф на дирекция обяви познатите приоритети – организацията на движение в София и дейността на КАТ, както и борбата с кражбите и тежките престъпления. Вече бившият шеф на столичната полиция бе назначен на поста веднага, след като ГЕРБ дойде на власт през лятото на 2009 г. Дотогава той ръководеше криминалния отдел в най-голямата дирекция на МВР в страната.

 

По-късно пресцентърът на МВР публикува съобщение на ведомствения сайт, според което освен Йорданов с постовете си се разделят и шефовете на полицейските дирекции във Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен и Търговище - Цветан Петков, Георги Джоглев, Даниел Псалтиров, Мирослав Петров и Станимир Парашкевов.

"Бърза реализация на наказателната отговорност, планиране на базата на ежемесечен анализ на критичните места и маршрути, както и на криминалните престъпления по вид, място и време на извършване, подобряване на организацията на патрулно-постовата дейност, отговорност на патрулиращите за случващото се в съответния район, засилен контрол и координация с Главна дирекция "Национална полиция" - вътрешният министър посочи тези конкретни стъпки за повишаване на ефективността на полицейската дейност. На директорите на областни дирекции на МВР е даден едномесечен срок за оптимизиране на работата във връзка с тези мерки", посочват още от пресцентъра на МВР.

"В никакъв случай не съм започнал чистка. Освободих директора на Столичната дирекция на вътрешните работи. По-скоро поисках оставката му, заради неупражнен контрол във връзка със случая, който беше разгледан в медиите - при който полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари. Това е абсолютно недопустимо. Това е нещо, което по никакъв начин не мога да си представя, че ще продължи да се случва в МВР", обяви Цветлин Йовчев пред БНР по повод репортаж за продажбата на контрабандни цигари на Женския пазар в София.

В тази връзка бе отстранен и шефът на столичното Трето РПУ Валентин Симеонов. Министърът обаче отрече, че кадровите промени по ръководните нива в министерството са израз на реваншизъм спрямо близките до Цветанов служители.

"Ако някой може и се опита да докаже такава теза, в този контекст, съм готов да изслушам аргументите. Но при всички положения мога да ви уверя в едно – всичко, което правя и ще правя в МВР, ще следва принципна логика на това какви са резултатите. Дали съответният служител има компетентността, знанията и уменията, какъв е приносът към постигане на целите, какъв е интегритетът му към системата и доколко притежава лични качества, за да заеме съответната длъжност. От нищо друго няма да се водя в решенията си", обясни Йовчев.

Той обяви още че първоначалните резултати от предприетата мащабна ревизия в министерството показват, че в бюджета вече има недостиг от 93 млн. лева, който може да набъбне до 180 млн. По тази причина Йовчев е създал работна група, която да разработи мерки за излизане от ситуацията.

"Към момента, има една сериозна дупка в бюджета от 93 млн. от средствата за издръжка. И проверяваме в момента състоянието да не би да излязат още такива задължения, които ще трябва да се изплащат във времето, а не са гарантирани в бюджета, във връзка с подписани договори. Разбира се, че ще направим ревизия на планираните разходи. И по възможност ще ограничим някои от тях, тъй като финансовото състояние на министерството не е добро", уточни той.

По повод готвените от БСП и ДПС промени в Закона за ДАНС, според които ГДБОП ще премине към състава на агенцията, вътрешният министър коментира, че "ако съпоставим сегашното състояние с това, което ще бъде след една такава реформа, аз мисля че сегашното състояние е много по-опасно".

"Защото освен полицейските правомощия и всички специфични методи, които може да използва ГДБОП, включително и внедряване на офицери и създаване на прикритие, то представете си и, когато разполага с целия ресурс на службата за подслушване и с репресивния апарат на полицията. И това, че по закон директора на ГДБОП е заместник-главен секретар. Т.е. той може пряко да разпорежда всяко едно от тези звена. Значи моделът е много по-опасен и, ако се опасяваме, че някой може да използва такава структура за политически поръчки, то с тази реформа тези възможности ще намалеят значително", каза МВР шефът.

Той определи силовото ведомство като нереформирана структура, която в последните години е концентрирала изключително много власт, "без реален поглед върху това каква е ползата за обществото, което трябва да се промени".

По отношение на възприетата от предшественика му практика да допълва ведомствения бюджет с дарения, които след серия скандали бяха ограничени до помощи от общини и държавни предприятия, Йовчев обяви намерение да върви в посока към пълното премахване на тази практика. Още при встъпването си в длъжност той заяви, че ще провери дейността на ведомствената фирма "БМВ", която многократно дарява техника на полицията, заобикаляйки Закона за обществените поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България