Преди да реши какви кадрови промени да прави в ръководството

Цветлин Йовчев започва пълна ревизия на дейността на МВР

Новият министър не вижда пречки СДОТО и ГДБОП да бъдат извадени от ведомството

Цветлин Йовчев излиза от Министерския съвет със служебния вътрешен министър Петя Първанова. Снимка: БГНЕС

Новият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който е бивш съветник на президента Росен Плевнелиев и ексшеф на ДАНС, ще предприеме пълна ревизия на всички дейности в МВР преди да обяви какви реформи и кадрови промени смята да прави във ведомственото ръководство.

 

Това обяви самият той по време на кратка официална церемония по встъпването му в длъжност на "Шести септември".

 

"По една или друга причина в момента и страната, респективно и министерството, се намират в кризисна ситуация. За да излезем от нея, трябва да проведем реформи, и то сериозни реформи. Забавянето на тези реформи с всеки месец или с всяка една година може да доведе до това, че основни дейности или като цяло системата, да загуби своята функционалност", обяви в началото на изявлението си пред медиите Йовчев.

 

По думите му бъдещите реформи ще бъдат в четири основни сфери – по-добра ефективност в борбата с битовата престъпност и финансовите престъпления, по-ползотворно изразходване и управление на ведомствения бюджет, категорични гаранции, че "всяка една от дейностите в МВР ще бъде съгласно закона" и повишаване на доверието на обществото.

 

"Ще има повече публичност, повече отчетност и ще намерим такива механизми, които да гарантират, че наистина процесите в министерството ще бъдат в интерес и в услуга на обществото", каза още Йовчев, добавяйки, че "особен фокус" в работата му ще бъдат условията на труд и кариерното развитие, при които работят подчинените му.

 

Той планира още в първите дни от мандата си да организира среща с всички синдикати в МВР, за да поднови социалния диалог, който по времето на предшественика му Цветан Цветанов бе силно формализиран и предизвика нови протести на униформени.

 

По повод готвените структурни размествания, с които се цели изваждането на звеното за подслушване и следене (СДОТО – бел. ред.) и ГДБОП от системата на министерството, новият министър коментира, че при един добър закон и ефективно взаимодействие, това "не би затруднило работата на МВР".

 

Според Йовчев изваждането на СДОТО от силовото ведомство "би освободило МВР от едни насложени настроения и като че ли подозрения, че ресурсът не е използван според предназначението му".

 

Запитан как се отнася към досегашната практика министерството да получава множество дарения от общини и държавни фирми, каквато е ведомствената "БМВ", която често предоставя безвъзмездно коли и техника на полицията, заобикаляйки Закона за обществените поръчки, МВР шефът заяви, че дейностите трябва да се изпълняват в рамките на бюджета.

 

"Определено ще направя проверка не само по отношение дейността на фирма "БМВ", а по отношение на всички дейности, които са в МВР. Има дейности, които към момента трябва да потърся за себе си аргументацията, че трябва да останат в рамките на дейността на МВР. Не съм убеден, че министерството трябва да се занимава със сигнално-охранителна дейност и да отделя една значителна част от своя ресурс, за да охранява себе си. Но вижте, това са все въпроси, по които ще се вземат категорични и по-категорични решения, конкретни мерки, след като се запозная със състоянието", добави Цветлин Йовчев.

 

В края на церемонията по встъпването му в длъжност вътрешният министър лаконично отговори и на въпрос чий човек е: "Аз мисля, че по действията ми ще ме познаете чий човек съм. Приех предложението на министър-председателя г-н Пламен Орешарски, защото го уважавам изключително много като експерт. И мисля, че всеки отговорен експерт, който има куража, не би могъл да откаже в една такава ситуация. Нагърбвам се с тежко бреме, предполагам, че знам какво ме очаква и ще направя всичко възможно, наистина, да успеем да поддържаме системата на МВР в това състояние, в което ще може да даде и да гарантира ефективно противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и охрана на държавната граница".

 

Малко по-късно вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова също встъпи в длъжност, но за разлика от Йовчев не пожела да отговаря на въпроси, поемайки ангажимент да даде в близките дни подробна пресконференция. Бившата ръководителка на представителството на ЕК в България обяви единствено, че ще работи за утвърждаване на справедливостта, която не зависела толкова от решенията на Висшия съдебен съвет, колкото от съвестта на отделните магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?