Цветлин Йовчев: Знам какво да правя, не ми пука дали ще съм министър

МВР имало сигнали, но не и доказателства, че се плаща за "кървави снимки" на протестиращи

Министър Цветлин Йовчев

В МВР има сигнали, че се плаща за "кървави снимки" на протестите, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в неделя пред Нова телевизия. Той обаче отказа да коментира оперативни данни и каза, че когато те се потвърждават, се повдигат обвинения.

Тезата, че се "оферират" определени суми за "кървави снимки" на студентските протести, присъства в "опорните точки", които парламентарният секретар разпрати на червените депутати на 12 ноември. В самите "опорни точки", съдържащи инструкции за компрометиране на протестите, не се привеждат никакви доказателства нито за "кървавите снимки", нито за другите твърдения по адрес на протестиращите.

"Няма да допуснем погром над парламента”, каза вътрешният министър по време на участието си в предаването "Всяка неделя". Коментирайки сблъсъците пред Народното събрание на 12 ноември вечерта, когато протестиращи срещу кабинета се опитаха да премахнат загражденията, Йовчев заяви още, че полицията си е свършила работата добре.

Запитан той ли е казал на лидера на БСП, че на на площада са докарани организирано ултраси, защото иначе Станишев няма откъде да го знае, Цветлин Йовчев отговори: "Е, не съм, при всички положения. Вероятно си има информация. Аз се въздържам от коментари и въобще от изказване на такова мнение, защото вътрешният министър ако започне да говори по този начин, да се позовава на оперативна информация само, в някои случаи непроверена, или да коментира по медиите проверки или досъдебни производства, това става грозно. Не бива".

На въпрос на новия гост водещ Валерия Велева има ли информация, че се плаща за "кървави снимки" – за разбита глава, примерно, министърът каза: "А, много сигнали има. Включително и такива сигнали".

"Но, вижте, преди да тръгнем да ги говорим и да се говорят нещата, единствено би трябвало МВР да действа по този начин – че когато събере достатъчно данни за извършено престъпление, внася в прокуратурата. А не да се развяваме по медиите с папки, с информация, да четем СРС. Това не би трябвало да е така. Така че аз в тази посока ще се въздържа от коментари", приключи с темата Йовчев.

Той определи времената като съдбоносни, но добави, че протестиращите нямат идеи. Според него не може като цел да се поставят само "изборите".

"Имаше организирано движение, атака срещу полицаите, опити полицаите да бъдат предизвикани да използват сила”, смята министърът по повод събитията от 12 ноември, когато по време на студентско-гражданската акция за окупация на НС полицията блъскаше, влачеше, риташе и се стигна до сблъсъци с протестиращите.

На следващия ден НС осъмна с нови метални ограждения, а живи вериги полицаи охраняваха широк периметър около него, подкрепени от жандармерийски коли и тежка техника.

"Ще има точно толкова полиция, колкото да не станат погроми над парламента”, коментира Йовчев. Оценявам и обективната оценка на главния прокурор за действията на полицията, допълни той (според главния прокурор полицията не е превишила правата си -бле.ред.).

Според министъра е очевидно, че е имало опити за погром на парламента и вероятно протестиращите са щели да потрошат сградата отвътре.

"Това щеше да бъде използвано като мотив за нови избори, които сами по себе си, не са решение”, според оценката на Йовчев.

"Не ми се вижда като реална цел искането за избори. Искаше ми се да видим конкретни неща, които да бъдат поставени, примерно промяна на Изборния кодекс или административни промени", изброи той какво би било добре да искат недоволните от правителството.

Да се организират протести, включително да се финансират, не е противозаконно. Но да се предизвиква насилие, това е нарушение. И ние ще хвърлим всички сили това да не се допусне, заяви Йовчев.

По думите му полицията внимателно е отстранявала протестиращите. В нито една държава от ЕС няма да допуснат подобно поведение като на протестиращите. "Покрай снимката с окървавеното момче, не бяха пуснати други – с предизвикателства от страна на протестиращите", поясни министърът. Той благодари на полицаите, защото "ако тези момчета подгънат крак, ще е много зле за държавата". В едни случаи техните действия са опазване на имущество, в други е предотвратяване на насилие, поясни Йовчев.

Интервюто започна с "откровения" в отговор на "провокационни" въпроси към вицепремиера Йовчев за това как се чувства в тази напрегната ситуация и дали се притеснява от това, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров му иска оставката.

Той отговори, че не се притеснява. Не само от това какво иска Сидеров, но въобще.

"Никой не ми пази гърба. Но, знаете ли, не ми пука дали утре ще съм министър... Но, вижте, независимо от това кой ще ми иска оставката и по какъв начин ще се опитва да ме натиска, трябва да правя това, което трябва да правя. Защото в момента, ако се подам на какъвто и да било натиск, ще сбъркаме", каза Йовчев, но веднага след това успокои: "Няма да се подам на натиск".

"Знаете ли, знам какво трябва да правя. Лично така съм аз в мир със себе си и в баланс. И оттук нататък изпълнявам плана ден след ден, стъпка по стъпка. Така че не ме притеснява това нещо. Нормално е в такива времена да е такава ситуацията. В края на краищата МВР в момента стана гарант за сигурността в много аспекти на страната – да не допусне да стане ескалация на напрежение, да не допусне в края на краищата да бъдат преминати определени граници. А включително, ако щете, и по отношение на разрешаване на проблемите с нелегалната имиграция – този силен натиск, който е към страната", коментира Цветлин Йовчев.

На въпрос за слуха, че го подготвят за премиер, той отвърна, че това е доста нескопосана интрига, на която не е отделил никакво внимание.

Споделяне

Още по темата

Още от България