Цветна борса и пазар за екзотични животни прави София с европари

Изграждане на цветна борса и основен ремонт на пазара за екзотични животни в София ще бъдат направени с помощта на еврофондовете. Проектът е на общинското дружество "Пазари Север" и е на стойност 1.2 млн. лв.

Проектът ще кандидатства за финансиране по инструмента Джесика” (JESSICA Holding Fund Bulgaria) на оперативна програма “Регионално развитие”. За София по този инструмент, който все още не е заработил реално, са предвидени 20 млн. лв.

Цветната борса ще се изгражда на пазар “Оряхово” в район "Надежда". Планирано е да има и зала за изложба на цвета. Цветната борса ще бъде на площ от 5.5 декара, което е значително повече от сега съществуващата борса на пазар "Димитър Петков", каза Райна Александрова, изпълнителен директор на “Пазари Север”.

Съществуващият в момента пазар за екзотични животни в "Подуяне" ще бъде основно ремонтиран. Той не е обновяван, откакто е построен през 1953 г., посочи Александрова.

Идеята и след обновяването на павилионите и площта около тях да продължи търговията с животни и аксесоари като рибки, кучета, котки, гризачи и игуани. На този пазар в момента има около 40 търговци, които предлагат постоянно аксесоари и различни видове риби.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?