Цветна фигура с първия такт от "Одата на радостта" в София

Нови рози се засаждат покрай бул."Сливница"

Цветна фигура с първия такт от "Одата на радостта" в София

Цветна фигура с петолинието и първите два такта от "Одата на радостта" – химнът на Съвета на Европа, е направена в парка в софийския кварлат "Дружба" до културния дом "Искър". Изписано е и името на българската столица.

Във фигурата са засадени цветя и зелени храсти като 600 спиреи, 1000 луницера, 700 сенецио, оформена е геопластика от 100 куб. м почва.

"През последните години София става все по-цветна и настоящата идея е в подкрепа на стремежа за възстановяване и озеленяване на града", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фигурата от цветя може да се свърже с предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз.

"Тази година увеличихме средствата за поддръжка на зелената система и районните кметове получиха средства за поддържане на междублокови пространства и детски площадки. Още 10 млн. лева инвестираме в изграждане и ремонт на паркове", каза още Фандъкова.

Предстои подписването на договор с избрания изпълнител за изграждане на парк "Въртопо" в жк "Младост 1". Първият етап включва 8 дка и ще започне през август с направата на алейна мрежа и на две детски площадки.

Тази година за лятото в София са засадени 480 000 летни цветя като тагетес, салвия, кана, бегония, петуния. Те са с 60 000 повече от засадените миналата година.

В града цъфтят 12 000 рози, които са засадени миналата есен по булевардите "Владимир Вазов", "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе", "България". Нови рози се засаждат покрай бул. "Сливница".

Тази пролет над 1000 дървета са засадени в столицата, а само в лесопарковата част на "Западен парк" още 3000 дървета, посочват от Столична община.

Споделяне

Още от България