Цветозар Томов: Голямата въпросителна е вотът само с машини

ЦИК трябва да тества процеса, за да може да реагира

Цветозар Томов, сн. БГНЕС

ЦИК трябва да бъде професионална и независима, а не с партийни квоти. Това смята социологът и бивш говорител на комисията Цветозар Томов.

След промените в Изборния кодекс това обаче няма да стане факт, коментира той пред БНТ.

Решението да се гласува само с машини ще е едно от най-големите предизвикателства на следващите избори.

"Toва е голямата въпросителна и един от главните проблеми пред ЦИК", каза Томов. 

По думите му няма данни колко бързо ще се гласува с машините. Световната практика показва, че с една машина може да обслужат между 180 и 260 души.

"Ние предвиждаме машини само в секции с над 300 избиратели, като от тях гласуват около половината. Възможно е да се получи тежка ситуация в особено многолюдни секции. ЦИК много внимателно трябва да тества този проблем, за да има възможност и за реакции. Дали изобщо ще може с една машина в големите секции да се осъществи вота ", обясни той.

Според него промяната на броя секции в чужбина ще оправдае все по-големия интерес на нашите сънародници в чужбина към изборите в страната.

"Тази ситуация във Великобритания ще бъде преодоляна, там хората подадоха документи за разкриване на 88 секции, а бяха разкрити 35. Страшно много хора висяха по 5 или 6 часа по опашки или в Съединените щати, където секциите също не достигаха. Нараства активността на българските граждани, живеещи в чужбина към участие в избори в страната и проблем може да се яви на няколко места", каза Цветозар Томов.

По думите на Цветозар Томов сегашната ЦИК е допуснала няколко грешки, но не смята, че комисията не се е справила с провеждането на изборите.

"Грешките бяха традиционни - с нееднаквото третиране на участниците в кампанията. Премиерът заслужаваше няколко пъти да бъде наказан от комисията и тя си затвори очите. Имаше и жалби срещу него", заяви бившият говорител на ЦИК.

Според него най-грубата грешка, която е допуснала ЦИК, е лошата организация на гласуването на карантинираните и изолираните поради заболяване хора.

На очертаващите се нови парламентарни избори през лятото в повечето секции избирателите ще гласуват само с машини, освен ако с тях няма технически проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България