Цветозар Томов: Избирателната активност у нас е фалшива заради мъртвите души

Цветозар Томов, Сн: БГНЕС

Заради раздутите избирателни списъци в страната се изчислява фалшива избирателна активност. Това стана ясно от думите на социолога от агенция "Скала" Цветозар Томов в четвъртък.

"6 868 455 българи в избирателните списъци не е реалистично число в никакъв случай. По него се отчита избирателната активност и всъщност се изчислява една фалшива избирателна активност на базата на включването на много фалшиви имена във вътрешните избирателни списъци", обясни социологът пред БГНЕС.

В сряда от Централната избирателна комисия обявиха, че за предстоящите на 12 май избори в избирателните списъци са включени 6 868 455 български граждани. Според сайта на Националния статистически институт (НСИ) към 31.12.2012 г. населението на България е 7 282 041 души.

"Хората над 18 години в страната вероятно са под 6 млн. Статистиката отчита около 6 100 000 пълнолетни хора", обясни Цветозар Томов. Той посочи обаче, че при преброяването се отчитат само хората, които постоянно живеят в страната и, за да набъбне с близо 1 млн. души това число, се включват и хора, които са емигрирали, някои от тях от десетилетия, но никой не ги e изчистил от избирателните списъци.

Томов припомни също, че служба ГРАО от години не си върши работата и остава в списъците над 1 млн. "мъртви души", които всъщност не живеят в страната и това е главната причина, за да се получава такъв брой на избирателите, регистрирани във вътрешните избирателни секции. Социологът обясни още, че този проблем, "който стои от 20 години, е предпоставка за злоупотреби с вота".

Томов посочи, че числото 6 868 455 българи в избирателните списъци включва всички с право на глас, живеещите не само в страната, но и в чужбина, и малко повече, защото в него има и мъртви души - хора, които не са с право на глас, починали и др.

"В този смисъл числото не е реалистично, защото хората в чужбина се регистрират в избирателните списъци в деня на гласуването и няма защо да бъдат включвани във вътрешните списъци", каза Томов.

Споделяне

Още от Избори 2013