Цветозар Томов: Партиите имат прекомерна власт върху организацията на изборите

Цветозар Томов: Партиите имат прекомерна власт върху организацията на изборите

"В България би било полезно, ако има възможност в секционните избирателни комисии да влизат хора, които не са предложение на нито една партия. Ние носим последиците от свръхпартизацията на изборния процес, от прекалено голямата власт, която имат партиите върху организацията на изборите", коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, който е бивш член на Централната избирателна комисия.

Той е поредният анализатор, който откроява секционните комисии като ключов проблем за вота.

По думите му членовете на секционните комисии са зле подготвени в много случаи, "защото този труд не е много престижен, а заплащането не е много привлекателно":

"Трябва много сериозно да помислим, ако не искаме да възникват проблемни ситуации, за това как да се организира обработката на данните, на бюлетините и попълването и предаването на протоколите… Изборният кодекс непрекъснато се променя, но по начин, свързан с политическата конюнктура, отколкото с проблемите на изборния процес, които не са в изгода на всички нас".

Една от особеностите на местните избори е свързана с това, че общинските избирателни комисии в най-голяма степен са отговорни за провеждането на изборите, подчерта Цветозар Томов.

"Защо е необходимо законът да предвижда обработката на изборните резултати, приемането на документацията на секционните комисии, да става веднага след приключването на изборния ден и да заема цялата нощ след него, като поставя хората, които не са добре подготвени и крайно преуморени, в изключително тежки условия", запита той.

"Има възможност да се създаде регламент и график за предаване на изборната документация. И хората, след приключване на изборния ден, да могат да запечатат урните, а охранителна полиция да съхранява изборните резултати. На следващия ден по график, след внимателна проверка на документацията, да я предадат в общинската комисия. Това би могло да се случи, но трябва да е описано в изборния закон", поясни Томов пред БНР.

Споделяне

Още от Местни избори 2019