Цветозар Томов: Политическата кариера на Борисов приключи

Най-добрият вариант е кабинет с мандата на "Има такъв народ"

Цветозар Томов: Политическата кариера на Борисов приключи

"Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония", коментира социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов в понеделник пред БНР по повод резултатите от провелите се в неделя парламентарни избори.

По думите му на вота получихме референдум "за" и "против" съществуващото управление в страната, който завърши с катастрофална загуба за ГЕРБ и политическите му съюзници.

Томов вижда два изхода от създалата се ситуация – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет:

"Те все още имат такава възможност. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на г-н Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма".

Трифонов да се опита да състави правителство

Според социолога вторият вариант е да бъде съставено правителство с мандата на "Има такъв народ". Той смята, че при тази възможност е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Може би с подкрепата на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера - "Изправи се! Мутри вън!" На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран", добави Томов.

От партията на Трифонов на няколко пъти определиха именно тези формации като възможни коалиционни партньори.

Томов е на мнение, че "Има такъв народ" трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Според него бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията.

"Това ми изглежда най-логичният начин това да се случи – с втория мандат на г-н Трифонов (…) Г-н Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях", добави той.

Борисов призова всички да се присъединят към статуквото

От изявленията на премиера разбираме, че той отправя призив всички да се присъединят към статуквото, каза Томов по повод офертата на Борисов към опонентите му в следващия парламент да направят заедно експертен кабинет до декември.

Социологът прогнозира, че ако хората отново ще излязат на улицата, ако се почувстват излъгани от новите субекти в парламента.

По думите му разбиването на патриотичния, национал-популистки вот става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните формации "може да се случи на евентуални следващи избори".

Ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен мандат и да се мисли за избори "2 в 1" наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство, обобщи Цветозар Томов.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021