Цветозар Томов: Поуката ще е как не трябва да се организира вот по време на пандемия

"Ще е незаконно, ако ЦИК забрани видеонаблюдението"

Цветозар Томов: Поуката ще е как не трябва да се организира вот по време на пандемия

"Не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия", каза социологът и бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в сряда пред БНР.

Процесът по подготовката за предстоящите на 4 април парламентарни избори е "тъжна балканска реалност", смята той.

Томов коментира настояването на извънпраламентарните партии да бъде позволено видеонаблюдението при броенето на бюлетините след края на изборния ден. По-рано тази седмица "Демократична България" алармира, че ЦИК затваря възможността за излъчване на живо. От самата комисия коментираха пред Mediapool, че темата предстои да бъде обсъждана и няма окончателно решение. Настроенията в ЦИК обаче изглежда са по-скоро против идеята застъпници да могат да снимат броенето.

"Ако ЦИК вземе решение за забрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, няма основание за такава забрана", каза Томов в сряда.

Според него хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините: "Имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. (…)Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя в тъмната стаичка".

"Ваксинирането на членовете на СИК е кьорфишек"

Според Томов няма да има време за ваксиниране на хората от изборната администрация. Думите му са по повод решението на управляващите да включат членовете на секционните комисии в третата фаза на ваксиниране, за да може който иска евентуално да бъде имунизиран срещу Covid преди вота.

Цветозар Томов припомни, че за да се получи имунитет, са нужни около пет седмици - срокът от първата игла е около 35 дни. "Тези пет седмици просто ги няма, защото членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март", поясни той.

"За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви от самото начало и не знам какви ще бъдат последиците от него (...) Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК", добави бившият члена на ЦИК.

По думите му ако не пламне ЦИК, "ще пламне някоя районна избирателна комисия".

Рискът от "куцо, кьораво и сакато" в избирателните комисии

Преди ден настоящият говорител на ЦИК Таня Цанева призна, че ваксинирането на членовете на секционните комисии ще е трудно и призова партиите да търсят членове, които са преболедували или вече са ваксинирани.

Според Томов това е "отчаян вик в празно пространство".

"Не ЦИК решава кой да влиза в СИК. Това го решават партиите и, както обикновено, секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите", каза той.

Бившият член на ЦИК подчерта, че на тези избори ще бъде изключително сложно да се попълни съставът на секционните избирателни комисии. Той акцентира върху риска "куцо, кьораво и сакато" да влезе в тях.

Освен това Томов очаква проблеми и при самото обучение на секционните комисии.

"Не бих казал, че вината е толкова в ЦИК. Тя е по-скоро в това, че не бяха приети нито едно от разумните предложения за ремонт на Изборния кодекс. Но ЦИК действа при тези условия доста послушно, без да си дава сметка, че по този начин не може да изпълни своите функции", коментира още Цветозар Томов.

Според него ЦИК "много послушно" чака и здравния протокол за провеждането на изборите, който трябва да бъде изготвен от ресорния министър.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?